Comisia Europeană a ajuns la acorduri cu grupurile farmaceutice Roche şi Merck KGaA pentru a putea garanta stocuri de tratamente experimentale anti-Covid-19, afirmă o sursă din cadrul Executivului Uniunii Europene, citat de agenţia de presă Reuters.

Testare coronavirus in RomaniaFoto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Acordurile se referă la medicamentul antiartrită RoActemra, produs de Roche, şi la medicamentul Rebif, contra sclerozei multiple, fabricat de Merck - ambele considerate ca potenţiale tratamente anti-Covid-19.

Contractele prevăd asigurarea de stocuri pentru toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Sursa, care a preferat să menţină anonimatul, nu a dezvăluit termenii contractelor.

Unele ţări membre UE au cerut în mai să aibă posibilitatea achiziţionării celor două medicamente.

Roche efectuează în prezent teste clinice pe 330 de pacienţi cu medicamentul Actemra, denumit RoActemra pe unele pieţe, după ce acest medicament a fost folosit în tratarea artritei reumatoide.

În China, acest medicament a fost utilizat la pacienţi care au reacţii imune severe generate de infectarea cu noul coronavirus.

Medicamentul a fost testat, de asemena, şi în combinaţie cu antiviralul Remdesivir, produs de Gilead, singurul tratament autorizat până acum în spaţiul UE împotriva Covid-19.

La începutul lunii iunie, un test clinic italian cu Actemra pe pacienții aflați în stadiu incipient cu Covid a arătat că acest medicament a eșuat în a-i ajuta.

Rebif a fost produs de firma biotehnologică elveţiană Serono, înainte de a fi cumpărată de Merck.

Ambele medicamente vizează proteinele din organism asociate cu inflamația și există unele speranțe că pot ajuta pacienții grav bolnavi de COVID-19 care suferă de așa-numita furtună de citokine, o reacție a sistemului imunitar care poate duce la insuficiența organului.

Comisia Europeană negociază şi cu firma americană Gilead pentru a obţine doze de Remdesivir pentru statele membre UE.

În luna iunie, Franța, Germania, Italia și Olanda au spus că au asigurate 400 de milioane de doze ale unui potențial vaccin dezvoltat de către AstraZeneca.

Au apărut îngrijorări cu privire la disponibilitatea Remdesivirului, după ce Gilead a promis că va oferi producția pe mai multe luni Statelor Unite.