Peste 622 de pacienți cu coronavirus s-au externat în ultimele 24 de ore, iar alte aproximativ 31.300 de persoane au ieșit din carantină și izolare, după decizia Curții Constituționale, a declarat miercuri seară ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Testare coronavirusFoto: Utrecht Robin/ABACAPRESS.COM / Abaca Press / Profimedia
  • "Suntem într-o transmitere comunitară, într-o mare relaxare și suntem într-un moment în care nu mai putem obliga internarea sau izolarea pacienților pozitivi, asimptomatici sau cu simptome ușoare și medii. Cei cu simptome severe rămân internați în spital.
    În ultimele 24 de ore s-au externat 622 de pacienți. Dacă este să monitorizăm din 2 iulie, când a fost decizia CCR, și în 3, când a venit motivarea deciziei publicate în Monitorul Oficial, până astăzi, peste 30.000 din cei aflați în izolare nu mai sunt în izolare și peste 1.200 din cei 3.500 aflați în carantină, nu mai sunt în carantină.
  • Sunt oameni pozitivi care au plecat din spitale în aceste 4-5 zile și care în acest moment trebuie monitorizați, în condițiile în care ei ar trebui să respecte niște indicații, și anume cele de izolare la domiciliu", a afirmat ministrul Sănătății, la Digi 24, întrebat care sunt explicații pentru recordul de cazuri raportate în 24 de ore.

El a spus, din nou, că izolarea, carantina și internarea pacienților asimptomatici - măsuri devenite neconstituționale prin decizia CCR - erau pârghiile prin care autoritățile puteau opri răspândirea comunitară.

Tătaru a vorbit și despre județele în care s-au înregistrat peste 1.000 de cazuri de COVID, precum Argeș, Botoșani, Brașov, Neamț sau Iași, spunând că sunt anumite zone cu transmitere comunitara mai mare.