Patru asistente medicale și patru pacienți de la Spitalul CFR Timișoara au COVID-19, iar una dintre asistente este cercetată disciplinar pentru că nu a purtat echipamentul de protecție și ar fi transmis virusul, scrie tion.ro. Mai mult, asistenta, care era asimptomatică, s-a externat din spital la cerere.

Testare coronavirus in RomaniaFoto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

În 1 iulie, o asistentă medicală de la Spitalul CFR din Timișoara a fost depistată cu coronavirus, apoi au fost confirmate cu COVID alte 7 persoane - trei asistente medicale și patru pacienți.

Prima asistentă depistată cu coronavirus a fost internată la Spitalul Victor Babeș, însă s-a externat la cerere, fiind asimptomatică.

Ea va fi cercetată disciplinar și este posibil să i se facă și plângere penală pentru nerespectarea măsurilor privind prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, în condițiile în care nu a purtat echipament de protecție, a anunțat miercuri Spitalul CFR Timișoara.

"Prima asistentă a încălcat normele și procedurile aduse la cunoștință, în ceea ce privește gestionarea situației epidemiologice create de coronavirus, nepurtarea echipamentului de protecție, nerespectând recomandările în urma triajului epidemiologic, deși a fost instruită și avertizată în acest sens. Asistenta medicală va fi cercetată disciplinar și dacă se impune se va formula plângere penală împotriva acesteia pentru nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă au avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli”, a transmis managerul Spitalului CFR Timișoara, doctorul Stela Iurciuc, într-un comunicat postat pe site-ul unității sanitare.

Conducerea spitalului a anunțat că a fost începută o anchetă privind situația epidemiologică ivită.

Până acum, conform reprezentanților spitalului, sunt patru pacienți confirmați cu Covid-19, asimptomatici, și patru asistente infectate. Pacienții sunt internați în pavilionul special dedicat Covid din Spitalul CFR Timișoara, iar asistentele sunt în izolare la domiciliu, la fel ca și persoanele cu care au intrat în contact direct.

Conform sursei citate, au fost testate 86 de cadre medicale și pacienții.

"S-a încheiat ancheta epidemiologică și considerăm că focarul de infecție a fost stins. Au fost testate 86 cadre medicale și pacienți (18 pacienți din cele 86 de persoane testate) implicați în această anchetă, iar în prezent au fost confirmate patru asistente medicale, prima, cea de săptămâna trecută, pacienta zero, și încă trei asistente medicale, și patru pacienți. Sunt patru pacienți depistați pozitiv, asimptomatici, care rămân în continuare sub supraveghere medicală, în pavilionul dedicat Covid din spitalul nostru. Considerăm că a fost stins acest focar de infecție. Au fost testate cadre medicale și pacienți implicați în ancheta epidemiologică. Asistentele sunt în izolare la domiciliu”, au declarat reprezentanții spitalului pentru tion.ro.