Există posibilitatea ca aglomerările de pe litoral să devină focare de coronavirus, iar turiștii trebuie să respecte regulile de protecție pentru a nu risca să se infecteze și să se întoarcă acasă cu virusul, afirmă ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Foto:

Nelu Tătaru a mers joi la Constanța, la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi la Spitalul Militar ROL 2. El a spus că spitalul este pregătit, dar că nu trebuie "să ne lăsăm doar în baza spitalului".

"Trebuie să respectăm acele principii de distanţare fizică, reguli de igienă. Spitalul este pregătit, dar odată cu creşterea numărului de cazuri şi a adresabilităţii în urgenţă foarte mare, de la o zi la alta, atunci o să avem o suprasolicitare şi a compartimentului de Terapie Intensivă, care este cel mai important”, a afirmat ministrul Sănătății.

El nu a exclus ca aglomerările de pe litoral să devină focare de coronavirus, dacă turiștii nu respectă regulile.”Există posibilitatea să devină focare (aglomerările de pe litoral -n.r.). În acest moment sunt cetăţeni care se reîntorc în acele teritorii, nu trebuie să gestionăm neapărat Constanţa, ci tot ce se întâmplă în acest sezon estival”, a spus Tătaru, răspunzând unei întrebări.

Ce spune despre asimptomaticii externați la cerere în ultimele zile

Potrivit lui Tătaru, dacă în primele două-trei zile aproximativ 550 de pacienţi cu coronavirus au cerut externarea, în ultimele zile numărul acestora a scăzut.

”În contextul în care nu există o legislaţie, aşteptăm de o săptămână jumătate să ne dea acele pârghii, acel confort medical în care să putem gestiona pe internare, pe izolare, pe carantină, persoane infectate sau persoane sănătoase care vin sau care au fost în contact cu persoane infectate. Până atunci, noi trebuie să gestionăm medical acest moment”, a adăugat Nelu Tătaru.

Guvernul a aprobat luni proiectul care va reprezenta baza legală pentru aplicarea măsurilor de carantină și izolare, în urma deciziei Curții Constituționale. Prin acest proiect au fost definiți termenii de "carantină" și "izolare". Potrivit proiectului, vor putea intra în carantină persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen. Izolarea se poate dispune doar pentru persoanele purtătoare de agenți patogeni ai bolilor infecto-contagioase. Proiectul va merge în Parlament, pentru aprobare.