Creşterea indicelui de mortalitate în Franţa în lunile martie şi aprilie, cele mai grave din perioada crizei provocate de noul coronavirus, a fost mai pronunţată în rândul populaţiei imigrante, mai ales a celor originari din Africa şi Asia, relatează Agerpres citând agenția EFE.

Aglomeratie metrou ParisFoto: Romuald Meigneux / Sipa Press / Profimedia

Într-un raport publicat marţi, Institutul Naţional de Statistică (INSEE) din Franța arată că numărul deceselor în aceste două luni a fost cu 25% mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2019 (129.000 faţă de 102.800 de morţi).

În timp ce pentru cei născuţi în Franţa creşterea a fost de 22% comparativ cu anul precedent, pentru cei veniţi din străinătate creşterea a fost de 48% (reprezentând 15% dintre decese) şi cu multe diferenţe în funcţie de ţările sau regiunile de provenienţă.

Astfel, creşterea a fost de 54% pentru cei născuţi în ţările maghrebiene, de 114% pentru cei veniţi din restul Africii şi de 91% pentru cei originari din Asia.

Creşterea a fost mult mai moderată, de 26%, pentru cei originari din Spania, Italia şi Portugalia, în timp ce pentru cei din restul Europei a fost de 27%, iar pentru cei veniţi din America şi Oceania - de 25%.

Asupra motivelor care ar putea explica aceste diferenţe, INSEE pune pe primul loc condiţiile de trai ale acestor persoane, mai ales în termeni de locuinţă, de utilizare a mijloacelor de transport public sau a profesiei pe care o exercită.

În acest sens, raportul notează că cei născuţi în Africa sunt cei mai expuşi la contagierile la locul de muncă, urmaţi de cei care locuiesc în spaţii mici şi de cei care se deplasează mai mult cu mijloacele de transport în comun.