​Peste cinci milioane de persoane au primit marţi ordin de la autorităţile locale de a rămâne în izolare la domiciliu la Melbourne, al doilea oraş ca mărime din Australia, în urma unei creşteri masive a numărului de cazuri de COVID-19, informează AFP și Agerpres.

Hotel MelbourneFoto: William West / AFP / Profimedia Images

Restricţia va intra în vigoare de la miezul nopţii în noaptea de marţi spre miercuri pentru o perioadă de cel puţin şase săptămâni, a declarat premierul statului Victoria, Daniel Andrews.

Anunţul a fost făcut în contextul în care acest oraş din sud-estul Australiei a raportat 191 de cazuri noi de COVID-19 în 24 de ore, ceea ce face dificilă urmărirea contactelor persoanelor infectate.

În aceste condiţii, cea mai mare parte a elevilor va urma din nou cursurile la distanţă, în timp ce restaurantele şi cafenelele vor putea servi doar în regim de take-away.

Potrivit premierului, plasarea în izolare a oraşului este singura alternativă posibilă, deoarece, în caz contrar, ar putea apărea „mii şi mii de cazuri suplimentare”.

Aceste măsuri privesc metropola Melbourne, în timp ce de marţi la miezul nopţii, statul Victoria s-a izolat de restul ţării după ce şi-a închis frontierele.

Poliţia şi armata păzesc zeci de puncte de trecere spre alte state australiene, alături de dronele şi avioanele mobilizate pentru supraveghere.

Săptămâna trecută, circa 30 de cartiere din Melbourne au fost plasate în izolare, o măsură care a afectat peste 300.000 de rezidenţi. Restricţia urmează rămână în vigoare până la 29 iulie.

De atunci, restricţia s-a extins şi la alte cartiere ale oraşului. Sâmbătă, aproximativ 3.000 de persoane care locuiau în mai multe clădiri de apartamente au primit ordin să rămână la domiciliu cel puţin cinci zile după izbucnirea unui focar epidemic într-un turn.

Aceasta este cea mai strictă măsură impusă de Australia de la începutul pandemiei, în contextul în care până în prezent ţara a înregistrat circa 9.000 de cazuri de infectare şi 106 decese asociate COVID-19.

Citește și: