Posibilitatea transmiterii bolii Covid-19 prin faptul că virusul persistă în aer este subestimată de către Organizația Mondială a Sănătății, avertizează un grup de cercetători, potrivit The Guardian.

Coronavirus, imagine genericaFoto: Profimedia Images

Într-o scrisoare deschisă care urmează să fie publicată săptămâna aceasta, 239 de cercetători din 32 de țări cer o mai mare conștientizare a rolului pe care îl are aerul în transmitere bolii Covid-19 și avertizează cu privire la necesitatea ca guvernele să implementeze măsuri de control.

OMS a transmis statelor că virusul este transmis în principal între oameni prin picători de salivă, tuse, strănut și prin contact. Transmiterea pe calea aerului implică particule mai mici care pot rămâne suspendate pentru perioade de timp mai lungi și care pot transmite boala la distanțe mai mari de un metru.

Membri ai Comitetul de prevenire a infectării din cadrul OMS au spus că în timp ce transmiterea prin aer poate juca un anumit rol, există dovezi copleșitoare că principalele căi de transmitere sunt prin contact direct și picături de salivă care se împrăștie în timpul sutei, strănutului sau prin vorbire.

Au spus că este nefezabilă introducerea unor noi măsuri împotriva transmiterii prin aer și este puțin probabil să existe o mare diferență în răspândirea infecției.

Scrisoarea care urmează să fie publicată în Clinical Infectious Diseases este scrisă de către Lidia Morawska, de la Queensland University of Technology din Brisbane, și Donald Milton, de la University of Maryland, și este susținută de peste 200 de cercetători, inclusiv de unii care au fost implicați în elaborarea sfaturilor OMS.

Ei spun dovezile care ies la iveală, inclusiv dinspre fabricile de procesare a cărnii unde au fost focare sugerează că transmiterea prin aer poate fi mai importantă decât și-a dat seama OMS.

Linsey Marr, expertă în transmiterea virusurilor pe calea aerului la Virginia Tech și co-semnatară a scrisorii, a spus pentru New York Times că OMS s0a bazat pe studiile din spitale care sugerează că sunt cantități mici ale virusului în aer.

Această este o subestimare a riscului, a spus ea, pentru că în în majoritatea clădirilor ”virusul se acumulează mai mult în aer”, pentru că rata de schimbare a aerului este mai mică.

OMS spune că anumite proceduri medicale, precum intubarea, sunt cunoscute pentru creșterea riscului de transmitere prin aerosoli, dar în afara acestui context dovezile nu sunt clare.

”Este o zonă în care se cercetează activ”, a spus OMS.

Paul Hunter, procesor în medicină la University of East Anglia și membru al comitetului de prevenire a infecției din cadrul OMS, spune că OMS dar un sfat echilibrat.

”Transmiterea prin aerosoli poate avea loc, dar probabil nu este așa importantă în marea schemă a lucrurilor. Totul este despre picături”, a spus el.

Dacă transmiterea prin aerosoli s-ar dovedi a fi un factor major, unii experți au sugerat că ar putea ajuta purtarea măstilor în spațiile închise, chiar dacă sunt luate măsuri de distanțare fizică și ar trebui să fie luate măsuri mai stricte pentru ventilare și aer condiționat pentru a reduce la minim recircularea aerului.

Citește și: