Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat vineri o hotărâre prin care stabilește noi criterii pentru exceptarea de la izolare la sosirea în România. Astfel, în listă vor intra țările din UE și Spațiul Economic European care au rata cazurilor noi de COVID-19 din ultimele 14 zile la 100.000 de locuitori mai mică sau egală cu a României, în perioada similară.

Testare coronavirusFoto: Vladimir Smirnov / TASS / Profimedia

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea numărul 33 privind stabilirea noilor criterii de exceptare de la măsurile de izolare/carantină aplicabile persoanelor care sosesc din țările membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European, precum și aprobarea listei țărilor terțe pentru care se aplică exceptarea.

  • Astfel, a fost stabilit drept criteriu pe baza căruia se face exceptarea de la măsurile de izolare/carantină aplicabile persoanelor care sosesc în România, din statele membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European, rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori, care trebuie să fie mai mică sau egală cu cea înregistrată în România, în perioada similară.

În baza acestui criteriu, Institutul National de Sănătate Publică stabilește lista țărilor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European pentru care persoanele care sosesc în România din acestea sunt exceptate de la măsurile de izolare/carantină pe care o supune aprobării Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Lista se actualizează săptămânal, în fiecare zi de luni, de către Institutul National de Sănătate Publică, se aprobă de Comitetului Național pentru Situații de Urgență și se publicată pe site-ul www.insp.gov.ro.

În adoptarea Hotărârii CNSU numărul 33 din 2 iulie s-a ținut cont de recomandarea Consiliului Uniunii Europene cu numărul 2020/0134 (NLE) privind restricția temporară asupra călătoriilor neesențiale către UE, dar și de recomandările formulate prin Hotărârea nr. 20 din 01.07.2020, a Grupului de suport tehnico - științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, conform autorităților.

Textul integral al Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență:

  • Art.1 (1) Începând cu data prezentei hotărâri, criteriul pe baza căruia se face exceptarea de la măsurile de izolare/carantină aplicabile persoanelor care sosesc în România, din statele membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European, este reprezentat de rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori care trebuie să fie mai mică sau egală cu cea înregistrată în România, în perioada similară. (2) Pe baza criteriului prevăzut la alin. (1) Institutul National de Sănătate Publică stabilește lista țărilor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European pentru care persoanele care sosesc în România din acestea sunt exceptate de la măsurile de izolare/carantină pe care o supune aprobării Comitetului Național pentru Situații de Urgență. (3) Lista prevăzută la alin. (2) se actualizează/revizuiește săptămânal, în fiecare zi de luni, de către Institutul National de Sănătate Publică, se aprobă de Comitetului Național pentru Situații de Urgență și se publicată pe site-ul www.insp.gov.ro. (4) Zborurile suspendate către și din țările membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European, se reiau de la data includerii în lista prevăzută la alin. (2), a țării respective.
  • Art.2 (1) Lista țărilor terțe exceptate de la măsurile de izolare/carantină aplicabile persoanelor care sosesc în România din acestea se aprobă de către Comitetului Național pentru Situații de Urgență la propunerea Institutului Național de Sănătate Publică în concordanță cu recomandarea Consiliului Uniunii Europene cu numărul 2020/0134 (NLE). (2) Lista va fi actualizată/revizuită săptămânal, la propunerea Institutului Național de Sănătate Publică și cu aprobarea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în concordanță cu actualizarea/revizuirea realizată la nivelul Consiliului Uniunii Europene.

  • Art.3 Prezenta hotărâre se comunică, pentru punere în aplicare, tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență.

Alte 420 de cazuri noi de coronavirus în România au fost anunțate vineri de către Grupul de Comunicare Strategică. Se observă astfel o ușoară scădere față de joi, când numărul îmbolnăvirilor raportate în 24 de ore era de 450. Bilanțul total al celor infectați până acum cu Sars-Cov-2 urcă la 28.166. În ultima zi, au fost raportate 21 de decese noi.