Oficialii australieni au început o anchetă judiciară ca urmare a suspiciunilor că un nou focar de COVID-19 din statul Victoria a izbucnit datorită unor lucrători care nu au respectat protocoalele la un hotel folosit pentru a izola călătorii sosiți din alte țări, existând relatări că aceștia ar fi făcut sex cu persoanele aflate în carantină, relatează CNN.

Hotel MelbourneFoto: William West / AFP / Profimedia Images

Premierul statului Victoria, Daniel Andrews, a anunțat joi că executivul local va aloca 3 milioane de dolari pentru a susține ancheta, acesta afirmând anterior că mai multe cazuri de la sfârșitul lunii mai și începutul lui iunie ar putea fi legate de „o încălcare a măsurilor de control a infecțiilor în hotelurile ce fac parte din programul de carantină”.

Oficialii australieni au rechiziționat mai multe hoteluri din țară ca parte a măsurilor de control strict a sosirilor în țară, orice persoană care intră în Australia fiind nevoită să rămână în izolare 14 zile într-o locație pusă la dispoziție de autorități. Doar cetățenilor australieni și rezidenților permanenți li se permite accesul în țară, cu puține restricții.

Potrivit televiziunii australiene ABC News, 31 de cazuri au fost legate de hotelul Stamford Plazza din Melbourne, alte infecții fiind asociate unui alt hotel aflat tot în capitala statului Victoria.

„Este cât se poate de clar că lucrurile care se petreceau acolo sunt complet inacceptabile și trebuie să știm exact ce s-a întâmplat”, a precizat premierul Andrews într-un comunicat.

Printre încălcările de protocol raportate sunt și afirmații că o parte a lucrătorilor ar fi întreținut relații sexuale cu oaspeții aflați în izolare și o lipsă a pregătirii în rândul paznicilor, o parte din aceștia primind o instruire de doar cinci minute potrivit 9 News.

Oficialii nu au confirmat acuzațiile însă ministrul Sănătății australian, Greg Hunt, a declarat joi că „sunt două cazuri unde au fost breșe clare cu ramificații semnificative”.

Întrebat despre acuzațiile că ofițerii de securitate ar fi întreținut relații sexuale cu oaspeții aflați în izolare, Hunt a declarat că „dacă acele afirmații sunt adevărate, ar fi complet și de-a dreptul inacceptabil”.

Un nou focar COVID-19 a apărut în ultimele săptămâni în statul Victoria, determinând autoritățile să reintroducă măsuri de carantină în anumite zone ale orașului Melborune.

Statul a raportat 73 de noi infecții miercuri, bilanțul total al cazurilor active ajungând la 370.