O judecătoare braziliană a anulat marţi în apel o decizie ce îl obliga pe preşedintele Jair Bolsonaro să poarte mască în public în Brasilia, din cauza pandemiei de coronavirus, informează miercuri AFP, citată de Agerpres.

Jair BolsonaroFoto: Flickr

Magistratul, Daniele Maranhao Costa, i-a dat dreptate Avocatului General al Uniunii (AGU), care reprezintă interesele statului brazilian.

Decizia primei instanţe îl obliga pe Bolsonaro să poarte mască în locurile publice, sub ameninţarea unei amenzi de 2.000 de reali (circa 340 de euro). AGU susţinea că această decizie nu era necesară, dat fiind faptul că purtatul măştii este deja obligatoriu pentru toţi în capitala federală Brasilia, în virtutea unui decret.

Când a înaintat apelul, AGU a precizat că recursul său nu vizează în niciun caz să-l excepteze pe Bolsonaro de la obligaţia de a purta mască, ci să se asigure că preşedintele este tratat ca orice alt cetăţean.

„Existenţa unei norme ce face obligatorie utilizarea unei măşti de protecţie” în Brasilia „elimină necesitatea intervenţiei puterii judiciare pentru a recunoaşte aceeaşi obligaţie”, a notat judecătoarea în decizia sa care îi dă dreptate AGU.

După prima decizie judiciară, preşedintele brazilian a devenit relativ discret, cu puţine apariţii publice. Cu toate acestea, el a purtat mască de fiecare dată când a ieşit în Brasilia. Însă la sfârşitul săptămânii trecute el a apărut în public fără mască în statul Minas Gerais.

Înainte, Bolsonaro era adesea văzut făcând băi de mulţime fără a purta mască.

Săptămâna trecută, fostul ministru al educaţiei Abraham Weintraub a primit o amendă de 2.000 de reali pentru că s-a dus la o reuniune a militanţilor pro-Bolsonaro fără mască, în capitala Brasilia.

Bolsonaro nu a încetat să conteste măsurile de izolare luate de guvernatorii statelor braziliene.

Brazilia este a doua cea mai afectată ţară din lume de pandemia de Covid-19, cu 1,4 milioane de cazuri confirmate şi 59.594 de decese, potrivit unui bilanţ oficial publicat marţi.