Poliția, Jandarmeria și inspectori DSP au descins, marți, la Gura Humorului, după ce au primit informația că rudele unui bărbat confirmat cu coronavirus și mort de Covid-19 la Spitalul Județean Suceava au deschis sicriul sigilat și au scos din saci trupul neînsuflețit, pentru a fi privegheat, după ritualul unei înmormântări normale, scrie Monitorul de Suceava.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bărbatul care a murit avea 41 de ani și provine dintr-o familie de etnie romă din Gura Humorului.

Directorul Direcției de Sănătate Publică Suceava, Dinu Sădean, a declarat că soția celui decedat a ridicat luni corpul neînsuflețit de la morga spitalului și și-a asumat prin semnătură că va respecta toate regulile sanitare prevăzute pentru înhumarea persoanelor care au fost infectate cu noul coronavirus.

Pe certificatul de deces al bărbatului scrie că acesta a avut pneumonie Covid-19, insuficiență respiratorie severă și că a murit în urma unui stop cardio-respirator. Familia, însă, a susținut că omul a murit de cancer.

"L-au scos din sicriul sigilat, l-au îmbrăcat, l-au pus în sicriu cu capac frigorific și au vrut să-l îngroape joi. După mare scandal, i-a convins poliția să-l înmormânteze astăzi (marţi – n.r.)”, a spus Sădean, citat de Monitorul de Suceava.

La înmormântare au participat aproximativ 100 de persoane. Pentru ca situația să nu degenereze, la fața locului au fost mobilizați polițiști de la acțiuni speciale și jandarmi.

Pentru încălcarea regulilor sanitare, soția celui decedat a fost amendată de DSP cu 10.000 de lei, iar poliția i-a făcut dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, cercetările urmând a fi continuate sub coordonarea unui procuror.