Peste 40% dintre persoanele care trăiesc într-un oraș italian, testați pozitiv pentru Covid-19, nu aveau niciun semn de boală, potrivit unui studiu publicat marți subliniind potențialul răspândirii noului coronavirus, citează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Această cercetare arată importanța testelor în masă și izolarea purtătorilor de virus pentru a izola sursele de contaminare („grupuri”), potrivit autorilor ale căror lucrări au apărut în revista științifică Nature.

La sfârșitul lunii februarie, primul deces în Italia a fost înregistrat în orașul Vo' (3.200 de locuitori), în apropiere de Padova (regiunea Veneto, nordul țării). Orașul a fost plasat imediat în carantină timp de două săptămâni, timp în care cercetătorii au putut efectua teste virologice pe mai mult de 85% din populație.

La începutul carantinei, 2,3% dintre locuitorii Vo' au fost infectați față 1,2% la sfârșitul carantinei și 42,5% dintre persoanele testate pozitiv nu au avut simptome la momentul testării sau ulterior.

Potrivit autorilor, studiul lor arată că izolarea rapidă a cazurilor și testele în masă au eliminat efectiv virusul din acest oraș mic.

„Screeningul tuturor cetățenilor, indiferent dacă au sau nu simptome, ajută la gestionarea răspândirii bolii și împiedică epidemiile să iasă de sub control”, a declarat Andrea Crisanti, de la Departamentul de Medicină Moleculară de la Universitatea din Padova și Departamentul de Științele Vieții la Imperial College London. „În ciuda transmiterii ”silențioase” și a răspândirii, boala poate fi controlată”.

Purtătorii asimptomatici ai infecției au încărcături virale similare cu cei care s-au îmbolnăvit, ceea ce sugerează că, chiar și fără a fi bolnavi, pot răspândi virusul.

„Chiar și infecțiile asimptomatice au potențialul de a contribui la transmitere”, a declarat Enrico Lavezzo, de la Universitatea din Padova, coautor al studiului.