Numărul infecțiilor cu noul coronavirus s-a dublat în cel puțin 10 state americane în luna iunie, printre acestea fiind Florida și Texas, arată o analiză Reuters publicată marți.

Protest anticarantina FloridaFoto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Arizona a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de cazuri, aceasta fiind de 294% într-o lună, statul din sud-vestul SUA fiind urmat de Carolina de Sud și Arkansas.

Cazurile au crescut mai mult decât dublu în Alabama, Nevada, Carolina de Nord, Oklahoma și Utah. Mai multe state însă nu au raportat încă numărul de cazuri până marți.

În timp ce Canada, țările europene și din Asia par să fi trecut peste partea cea mai severă a pandemiei Statele Unite continuă să înregistreze creșteri zilnice majore în numărul de cazuri.

O reacție puternică a autorităților, măsuri de carantină stricte și purtarea obligatorie a măștilor în public au ajutat statele din Europa și Asia să controleze răspândirea pandemiei însă în SUA purtarea măștilor a devenit un subiect politic controversat și multe state au ridicat carantina și permis redeschiderea afacerilor fără să îndeplinească indicatorii stabiliți de executiv pentru asigurarea sănătății publice.

În ultima săptămână 21 de state americane au raportat o rată a testării pozitive pentru coronavirus de peste nivelul de 5% considerat de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind îngrijorător. Arizona are cea mai ridicată rată din țară, de 24%, iar numărul de cazuri a crescut în luna iunie cu mai puțin de 10% în doar patru state: New York, Massachusetts, Connecticut și New Jersey.

New York, odată epicentrul epidemiei în Statele Unite și la nivelul mondial, a avut o creștere de doar 6% a numărului de cazuri în luna iunie - cea mai mică din țară.

Citește și: