Guvernul britanic a anunțat, luni, că va întări carantina în Leicester din cauza unui nou focar de coronavirus în acest oraș din centrul Angliei, primul care a fost supus restricțiilor zonale, potrivit AFP.

Coronavirus Marea BritanieFoto: Martyn Wheatley / Zuma Press / Profimedia

Afacerile „neesențiale”, care s-au redeschis la jumătatea lunii iunie în Anglia, vor trebui să se închidă din nou de marți, a declarat ministrul Sănătății, Matt Hancock, în Camera Comunelor.

El a spus că măsurile vor fi reevaluate în două săptămâni.

Părinții din Anglia care nu își trimit copiii la școală în septembrie vor fi amendați, spune ministrul Educației, Gavin Williamson, relatează BBC.

”Dacă nu există un motiv bun pentru absență... vom impune amenzi familiilor”, a spus el.

Dar directorii de școli spun că amendarea părinților nu este ”abordarea bună”.

”Vor fi mulți părinți înspăimântați și anxioși”, a spus Geoff Barton, liderul sindicatului directorilor Association of School and College Leaders.

Directorii, care decid dacă absențele sunt motivate, cel mai probabil vor să câștige încrederea părinților într-o întoarcere sigură la școală, a spus Barton.

Williamson a spus că amenzile pentru absență vor fi parte a obligativității școlii din septembrie, asta doar în cazul în care există ”motive bune”, precum creșterea la nivel local a infecțiilor.

Amenințarea cu amenzile a fost criticată de organizația caritabilă Young Minds, care a avertizat că mulți oameni ar putea să simtă ”anxietate extremă” cu privire la întoarcerea la școală, precum cea legată de îngrijorările cu privire la protejarea unor rude cu probleme de sănătate.

În loc de amenzi, organizația a sugerat ”o perioadă de tranziție” cu mai multă flexibilitate la începutul școlii.

Directorii vor decide dacă o absență este motivată sau nu - iar acest lucru va fi transmis autorităților locale, care pot emite o amendă de 60 de lire, care poate ajunge până la 120 de lire dacă nu este plătită în 21 de zile.