Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, le recomandă românilor care "și-au pierdut instinctul de conservare" și nu mai respectă măsurile impuse de autorități în contextul pendemiei de COVID-19 să meargă în secțiile de terapie intensivă ca să vadă că se poate deceda la 30 sau 39 de ani fără a avea alte afecțiuni, și să vadă cadrele medicale care stau în combinezoane transpirând o zi întreagă în niște condiții foarte grele, dar facându-și meseria.

Nelu TataruFoto: Agerpres

În contextul în care a vorbit, la Digi 24, despre nerespectarea de către o parte dintre români a măsurilor impuse de autorități, Tătaru a spus că, la începutul pandemiei de coronavirus, a văzut frica și deznădejdea cadrelor medicale confruntate cu lipsa echipamentelor de protecție și ajunse pe punctul de a se pensiona sau a demisiona "pentru că nu se mai prezentau de frică prin spitale".

  • "(...) Le recomand celor care în aceste zile bagatelizează sau negativizează tot ce s-a întâmplat în această perioadă să înțeleagă că un corp medical și-a făcut datoria. Dacă vrem să stricăm tot ce a făcut acest corp medical, haideți să ieșim pe la tribunele Parlamentului, în stradă, să umplem rețelele de socializare tocmai cu îndemnurile pe care le vedem în ziua de azi.
  • Este un corp medical care a obosit, dar vă asigur că nu se va lăsa. Sunt într-un moment în care gestionăm în plin pandemia, sper să fie infectări de o amploare foarte mică. Știm cu cine ne luptăm, avem resursele, avem și pregătirea psihică, dar rog pe cei care au anumite atitudini sau pe cei care nu respectă acele precauții să se gândească că chiar dacă suntem acolo, nu este normal să ne facă viața grea, și nu neapărat nouă, celor care ne-am pregătit, dar acestui popor care așteaptă cu nerăbdare să ieșim din această pasă.
  • Încă este primul val, dar noi putem transforma acest prim val într-un val cu două cocoașe. Putem face o a doua cocoașă care poate fi mai violentă decât prima, în condițiile în care dacă atunci acționa un instinct de conservare, acum parcă acest instinct de conservare la o parte din concentățenii noștri nu mai există.
  • Le recomand să se uite în jur, să se uite în spitale, să meargă în secțiile de terapie intensivă, să vadă dacă într-adevăr există acest coronavirus, să vadă că se poate deceda la 30, 39 de ani fără a avea comorbidități, să vadă că un corp medical stă în acele combinezoane transpirând o zi întreagă în niște condiții foarte grele, dar facându-și meseria.
  • Nu cred că merită acest lucru nici acest corp medical, nici cei care au respectat toată această perioadă toate regulile", a declarat Nelu Tătaru.

Cea de a patra etapă de relaxare a unor măsuri, programată de la 1 iulie, va fi amânată, a declarat luni seară ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. El a precizat că aceasta este decizia Grupului de suport tehnico-știintific, în condițiile în care în ultimele două săptămâni a crescut semnificativ numărul de noi cazuri de coronavirus, după cea de a treia etapă de relaxare a unor restricții.