Expertul în politici de sănătate Vlad Mixich atrage atenția asupra riscurilor infodemiei în cazul crizei coronavirusului. Este vorba de ceea ce îngreunează accesul oamenilor la informații corecte într-un moment în care acestea le sunt necesare.

Vlad MixichFoto: AGERPRES

Mixich a dat exemplul unei cărți despre pandemie apărute la Iași și finanțate printr-un grant al Ministerului Educației, unde la capitolul „Revenirea la experți” este publicat un text semnat de actorul Dan Puric. De asemenea, în carte un academician susține că noul coronavirus „a fost lăsat să vină ca să fie avantajate mariler corporații comerciale, farmaceutice, alimentare și tefeliștii salariați”.

„Mie mi se pare impardonabil și nu există niciun fel de scuză a dreptului la opinie, pentru că acesta nu e drept la opinie, e drept la prostie. Evident oricine are drept la prostie, dar nu are dreptul să disemineze larg”, a comentat expertul în cadrul dezbaterii HotNews.ro #deladistanță, cu tema „Informare și dezinformare în criza COVID-19”.

Declarațiile lui Vlad Mixich, expert în politici de sănătate:

  • Remarc un lucru care este pentru mine absolut surprinzător și în același timp revoltător. Tocmai am citit o știre despre prima carte care a apărut despre pandemie, este coordonată de cineva de la Iași, e publicată la editura Institutului European din Iași. Ca să înțelegeți despre ce vorbim, pentru că eu nu cred ca IT-istul, inginerul, doamna care lucrează la supermarket sunt vinovați sunt vinovați pentru faptul că cred în astfel de teorii și de conspirații și nici nu pot fi responsabilizați. Responsabilii și vinovații sunt în altă parte. De pildă această carte are 48 de texte, iar una din secțiuni este numită "revenirea la experți", Și este o carte despre pandemia de coronavirus., iar în revenirea la experți este publicat, de exemplu, un text de Dan Puric. Deci Dan Puric, altfel un mim foarte talentat, e specialist în pandemie.....
  • Tot în această carte avem texte de academicieni unde se spune că virusul a fost lăsat să vină ca să fie avantajate marile corporații comerciale, farmaceutice, alimentare și tefeliștii salariați s.a.m.d. Am citat dintr-un text al unui academisian al Academiei Române.
  • Tot acest melanj vine din înfiorătoarea răsturnare a mecanismelor de bun simț.
  • Mie mi se pare impardonabil și nu există niciun fel de scuză a dreptului la opinie, pentru că acesta nu e drept la opinie, e drept la prostie. Evident oricine are drept la prostie, dar nu are dreptul să disemineze larg. Această carte e finanțată printr-un grant oferit de Ministerul Educației. Deci lucrurile sunt mult mai adânci, iar cel mai facil e să dăm vina pe oameni. Acesta e răspunsul facil și comod.

CITEȘTE ȘI: