Evoluţia cazurilor de coronavirus din ultimele zece zile impune precauţie în ceea ce priveşte măsurile ulterioare de relaxare, iar miercuri vor fi convocați miniştrii şi instituţiile cu atribuţii de control pentru o analiză a planului de măsuri, astfel încât să se asigure respectarea regulilor, a declarat luni premierul Ludovic Orban. El a fost întrebat despre următoarea etapă de ridicare a unor restricții, care era planificată din 1 iulie.

Coronavirus in RomaniaFoto: Andrei PUNGOVSCHI / AFP / Profimedia
  • "Miercuri voi convoca toţi miniştrii şi toate instituţiile statului care au atribuţii de control, de la Ministerul Afacerilor Interne, cu Poliţie şi Jandarmerie, până la Ministerul Sănătăţii cu direcţiile de sănătate publică, Autoritatea Naţională de Protecţie a Consumatorilor, ANSVSA, pentru a face o analiză a planului de măsuri pentru a asigura respectarea regulilor. Într-adevăr, s-a văzut clar că în foarte multe locuri nu sunt respectate regulile şi există un risc de transmitere a virusului crescut din cauza nerespectării acestor reguli", a afirmat Orban.

El a spus că pe plaje, de exemplu, dacă la început au fost respectate regulile privind distanțarea, "încetul cu încetul s-a intrat într-o devălmăşie şi aproape nu s-a mai respectat nicio regulă", o situație similară fiind și la terase.

  • "Înţeleg că este aglomeraţie, dar şi pe terase trebuie respectate regulile de distanţare care sunt stabilite. Poate trebuie gândită o altfel de programare a mersului la masă şi în alte locuri. (...) Mobilizare maximă şi prezenţă în teren a tuturor instituţiilor cu atribuţii de control, cu obiectivul de respectare a regulilor şi de a-i determina pe cei care desfăşoară activităţile, fie pe cetăţeni să respecte regulile", a afirmat Orban.

El s-a declarat îngrijorat de imaginile apărute în spaţiul public în care oamenii nu mai respectă distanţarea la terase.

  • "Este foarte important să se respecte aceste reguli, iar în ceea ce priveşte autorităţile şi instituţiile statului român, miercuri, le voi da un semnal de mobilizare la maxim, pentru că este o mobilizare care este în interesul cetăţeanului şi care nu are alt scop decât de a apăra sănătatea şi viaţa oamenilor", a adăugat premierul.

Întrebat despre o nouă etapă de relaxare la 1 iulie, Orban a afirmat: ”Orice măsură de relaxare va fi dezbătură de specialişti, după care vom discuta în CNSU şi Guvern. Dacă vom lua noi măsuri de relaxare, le vom anunţa public. Evoluţia din ultimele 10 zile ne facem să fim extrem de precauţi în ceea ce priveşte măsurile de relaxare”.

269 de cazuri noi de coronavirus în România au fost anunțate, luni, de către Grupul de Comunicare Strategică. Bilanțul total al celor infectați până acum cu Sars-Cov-2 urcă astfel la 26.582. De ieri până astăzi au decedat 22 persoane cu COVID-19 și au fost raportate 4.779 de teste.