Decesele în rândul copiilor bolnavi de coronavirus sunt extrem de rare și apar în mai puțin de 1% din cazuri, deoarece boala rămâne în cea mai mare parte ușoară, confirmă un studiu internațional european, potrivit AFP.

Testare coronavirusFoto: Xinhua / Zuma Press / Profimedia

82 de instituții medicale au participat la acest prim studiu european asupra copiilor și adolescenților (cu vârsta cuprinsă între 3 zile și mai puțin de 18 ani), publicat în revista de specialitate The Lancet Child & Adolescent Health.

Condus de experți din Marea Britanie, Austria și Spania, studiul arată că dintre cei aproape 600 de copii sub vârsta de 18 ani infectați cu noul coronavirus, doar un sfert aveau probleme medicale preexistente.

Acest lucru contrastează, în timp ce proporția de adulți cu co-morbidități (patologii) este în general mult mai mare în studii, notează autorii.

Dintre cei 582 de pacienți studiați, pozitivi pentru testul virologic (RT-PCR), doar patru au murit, toți în vârstă de peste 10 ani, doi dintre ei suferind de probleme medicale preexistente.

O proporție mică, dar notabilă a dezvoltat o boală gravă care necesită tratament în terapie intensivă (8% sau 48/582 cazuri); dar studiul bazat este bazat pe cazuri spitalizate și nu au inclus cazuri ușoare, care nu aveau nevoie de ajutor sau de medic.

În schimb, mai mult de 90 de copii, sau 16%, nu au avut simptome.

Rata reală a cazurilor de deces la copii este probabil să fie semnificativ mai mică decât cea observată în studiu, notează recenzia.

"Copiii la care au fost depistați viruși suplimentari în tractul respirator împreună cu SARS-CoV-2 au mai multe șanse să fie internați în terapie intensivă. Acest lucru ar putea avea implicații importante pentru următorul sezon de iarnă, când Infecțiile cu răceala și gripa vor fi mai frecvente ”, notează unul dintre principalii autori, dr. Begoña Santiago Garcia de la Spitalul Universitar Gregorio Marañón din Madrid.