Coaliţia condusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) care luptă împotriva noului coronavirus are nevoie de 31,3 miliarde de dolari în următoarele 12 luni pentru a dezvolta şi a implementa teste, tratamente şi vaccinuri, au anunţat vineri reprezentanţii ei, citaţi de Reuters și Agerpres.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMSFoto: Fabrice COFFRINI/ AFP/Profimedia Images

Până acum, coaliţia a beneficiat de donaţii de 3,4 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că există un deficit de finanţare de 27,9 miliarde de dolari, din care este "nevoie urgentă" de suma de 13,7 miliarde de dolari.

Iniţiativa condusă de OMS doreşte să accelereze furnizarea a 500 de milioane de teste şi a 245 de milioane de tratamente în ţările cu venituri mici şi medii până la jumătatea anului 2021. De asemenea, iniţiatorii proiectului vor să distribuie 2 miliarde de doze de vaccin pe plan mondial, dintre care 1 miliard în ţările cu venituri mici şi mijlocii, până la sfârşitul anului 2021.

OMS colaborează cu o largă coaliţie de producători de medicamente, finanţatori şi companii de distribuţie în cadrul acestui proiect, intitulat ACT-Accelerator Hub.

Într-o informare recentă despre iniţiativa ACT-Accelerator Hub, lansată în luna aprilie pentru a accelera cercetarea şi dezvoltarea unor tratamente împotriva maladiei COVID-19, reprezentanţii OMS şi cei ai unor grupuri globale din domeniul sănătăţii au spus că pandemia de coronavirus continuă să ameninţe milioane de vieţi omeneşti şi să afecteze economiile ţărilor lumii.

„Investiţia necesară este importantă, dar ea păleşte în comparaţie cu dimensiunea costurilor generate de COVID-19”, au transmis ei.

„Costul total al activităţii ACT-Accelerator este mai mic decât o zecime din ceea ce FMI a estimat că economia globală pierde în fiecare lună din cauza pandemiei. În plus, 468.000 de oameni şi-au pierdut deja vieţile”, au transmis organizatorii proiectului.