Mai multe supermarketuri australiene au impus din nou restricții la cumpărarea de hârtie igienică pe fondul clienților panicați de un avans al cazurilor de coronavirus în Melbourne, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Încetați, e ridicol", a afirmat premierul Scott Morrison, adăugând că noile contaminări înregistrate în al doilea cel mai mare oraș al țării nu amenință avansurile înregistrate în lupta împotriva noului coronavirus.

Autoritățile au anunțat 30 de noi cazuri de Covid-19 în ultimele 24 de ore la Melbourne. Este a zecea zi consecutivă în care numărul de cazuri detectate este mai mare de zece în statul Victoria. Celelalte state nu au înregistrat noi cazuri sau au detectat sub zece cazuri pe zi, de mai multe săptămâni.

Autoritățile din statul Victoria au lansat o importantă campanie de detectare în zece cartiere din Melbourne. Armata australiană va amplasa 200 de militari în zonă.

Cifrele rămân foarte mici în comparație cu alte regiuni ale lumii, dar aceste cazuri au stârnit temeri legate de un al doilea val al epidemiei, în condițiile în care majoritatea statelor relaxează puternic restricțiile.

Woolworths și Coles, cele mai mari lanțuri australiene de supermarketuri, au anunțat vineri că introduc în întreaga țară restricții la achiziția de hârtie igienică, pentru a face față la o frenezie de cumpărături care nu a mai fost observată de la apariția epidemiei, în martie.

"Cererea nu este foarte mare decât în Victoria, dar am luat măsuri preventive pentru a anticipa achiziții excesive în acest week-end și pentru a ajuta la păstrarea regulilor de distanțare socială în magazinele noastre", a afirmat într-un comunicat grupul Woolworths Supermarkets.

Consilierul principal al premierului Morrison pe probleme de sănătate a relativizat riscul unui al doilea val epidemic care să cuprindă continentul-insulă pornind de la Melbourne.

"Este foarte probabil să asistăm la apariția de alte focare, nu doar în Victoria", a declarat doctorul Brendan Murphy.

"Suntem pregătiți, putem răspunde și avem încredere."

Australia a identificat circa 7.500 cazuri de Covid-19 și 104 morți.