În două landuri care înregistrează o creștere accentuată a cazurilor de Covid-19, Germania asistă la materializarea unui scenariu foarte temut. Țara este în tensiune, potrivit Le Point, citat de Rador.

Pacient coronavirus GermaniaFoto: Profimedia Images

Gata cu barurile, cinematografele, piscinele și sălile de sport ... Gata cu concertele, muzeele și chiar grătarele în parcuri... Copiii care tocmai s-au întors la școală și grădiniță sunt din nou închiși în case ... Locuitorii din (cantonul) Kreis din Gütersloh, Renania de Nord-Westfalia, se află din nou în corsetul strict al închiderii. Măsurile anunțate marți dimineață de Armin Laschet, ministrul președinte al landului și potențial candidat la succesiunea Angelei Merkel, au un gust foarte amar de deja vu.

În timp ce, în restul Germaniei, viața și-a reluat cursul aproape normal, iar oamenii se bucură de vremea frumoasă, 365.000 de persoane sunt din nou limitate. Normele în vigoare în timpul retenției din martie se aplică din nou. Unele dintre aceste restricții au fost extinse și la cantonul vecin Warendorf, în care trăiesc 280.000 de oameni. Anunțurile din ziare și mașinile cu difuzoare solicită testare gratuită. Testele sunt efectuate de armată și Crucea Roșie.

Prin decizia de a se redeschide, în urmă cu câteva săptămâni, Germania stabilise o linie roșie care să nu fie depășită: peste o rată de 50 de cazuri la 100.000 de locuitori, închiderea avea să fie decretată din nou. Acest lucru se face pentru prima dată.

Focarul de infecții cu Covid-19 din uzinele gigantului Tönnies, cel mai mare abator din Europa, a necesitat această măsură drastică. 1.550 de persoane care lucrează pentru Tönnies au fost testate pozitiv. Cei 7.000 de angajați ai Tönnies și familiile lor au fost carantinați.

Poliția veghează ca această măsură să fie respectată. 24 de persoane care nu lucrează pentru Tönnies, dar care locuiesc în cantonul Gütersloh au fost, de asemenea, contaminate. În absența unui vaccin, închiderea este singura soluție eficientă pentru a preveni răspândirea virusului, spun autoritățile locale. Inițial, va rămâne în vigoare până pe 30 iunie.

Nimeni nu este în stare să spună astăzi dacă ar trebui să fie reînnoită. O lovitură dură pentru sănătatea economică bună a acestor regiuni, care tocmai își reluau un ritm aproape normal.

În fața acestui coșmar al reînchiderii, îngrijorarea este cu atât mai mare în restul Germaniei deoarece rata de reproducere a virusului a crescut la 2,88. O persoană care transportă virusul infectează în medie între două și trei persoane. Institutul Robert-Koch, responsabil de evaluarea zilnică a situației globale a pandemiei, subliniază că această creștere accentuată se datorează anumitor focare (abatoarele Tönnies, o clădire HLM din Berlin), dar că, în general, situația nu este alarmantă în Germania.

Cu toate acestea, cu vacanțele de vară începând de vineri în unele landuri, în special la Berlin și Hamburg, și cu vremea bună care atrage sute de locuitori din oraș în parcuri, riscul unui noi val de infecții nu este exclus. Primarul Berlinului le-a cerut tinerilor să-și asume responsabilitățile, evitând adunările în masă și respectând regulile de distanțare.

Capitala a planificat să intensifice patrulele poliției în parcuri pentru a împrăștia adunările prea numeroase. "Virusul este încă aici", are grijă să amintească Lothar Wieler, șeful Institutului Robert-Koch în timpul fiecărei intervenții. "El nu va dispărea complet din Germania", mai punctează dl. Wieler. (Le Point)