Prima reacție a lui Tătaru după ce CCR a decis că este neconstituțional ca internarea și carantina să fie dispuse prin ordin al ministrului Sănătății

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 25 iunie 2020, 18:16 Actualitate | Coronavirus


Nelu Tataru
Foto: Agerpres
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, se declară surprins de decizia Curții Constituționale, care a admis sesizarea Avocatului Poporului și a decis că este neconstituțional ca internarea și carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate să fie dispuse prin ordin al ministrului Sănătății. El spune că toate măsurile luate de Guvern au ca scop limitarea îmbolnăvirilor în contextul pandemiei de COVID-19.

"Sunt surprins de decizia CCR, dar după cum ştiţi eu nu comentez hotărârile judecătorilor. Toate măsurile luate de Guvernul României, respectiv Ministerul Sănătăţii, precum şi eforturile depuse au ca scop limitarea îmbolnăvirilor şi răspândirii bolii. Aşteptăm motivarea acestei decizii", a declarat Tătaru pentru Agerpres.

El a arătat că este în vigoare Legea specială 55/2020 privind starea de alertă: "Oricum, avem în vigoare o lege specială - Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19".

Dispoziţii ale articolului 25 alineatul 2 teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi din OUG 11/2020 referitoare la unele măsuri aferente instituirii carantinei "nu întrunesc cerinţele de claritate şi previzibilitate a legii şi afectează drepturi şi libertăţi fundamentale", a stabilit, joi, Curtea Constituţională.

Curtea a luat în discuţie, joi, excepţia de neconstituţionalitate ale articolului 25 alineatul (2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi ale articolului 8 alineatul (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei.

Dispoziţiile contestate au următorul cuprins:

* Art. 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 - "Măsurile privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de epidemii, precum şi bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii se stabilesc prin ordin al ministrului Sănătăţii";

* Art. 8 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/2020: "(1) În cazul epidemiilor/pandemiilor sau situaţiilor de urgenţă de sănătate publică internaţionale declarate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dacă există un risc iminent pentru sănătatea publică, cu respectarea Regulamentului sanitar internaţional (2005), la propunerea Grupului tehnic de experţi ai Ministerului Sănătăţii, ministrul Sănătăţii instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsură de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor".

Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 25 alin. (2) teza întâi din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii; A admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 8 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei; cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 25 alin. (2) teza a doua din Legea nr. 95/2006 privind în reforma în domeniul sănătăţii, precizează CCR.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















11776 vizualizari

 • 0 (14 voturi)    
  să se ia decizia internării (Joi, 25 iunie 2020, 18:24)

  81ack [utilizator]

  Să se ia decizia internării sau a carantinării pe baza judecății CCR. Așa CCR e mulțumită.
 • +1 (15 voturi)    
  caracter (Joi, 25 iunie 2020, 18:29)

  nimrod [utilizator]

  Sa ne pregatim, deci, de o noapte a mintii fara luna: cine hotaraste, de exemplu ca o injectie in vena facuta unui om in stop cardio-respirator nu e cumva ilegala fiindca respectivul nu-si poate da consimtamantul. Unii cu teoria, da'multi, timp in care Covid-ul cu practica. Oricum in alte tari europene e deja mai rau.
  • +2 (6 voturi)    
   Dacă omul a zis că nu vrea injecție (Vineri, 26 iunie 2020, 11:42)

   hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui nimrod

   când ajunge în stop cardio-respirator, este ilegal să-i faci injecție.
   Tratamentele se aplică doar cu respectarea legilor, nu pentru că așa vrea un funcționar oarecare.
 • -5 (23 voturi)    
  Democratia se invata (Joi, 25 iunie 2020, 19:02)

  andipetre [utilizator]

  Si, chiar daca exista oameni obsedati de control, sau care nu pot face nimic fara coercitie, in statele de drept exista mecanisme care tempereaza avantul acestora.

  Decizia CCR ar trebui sa faca sa dati doi pasi inapoi sa sa va ganditi putin, domnule Tataru. Cand nimeni, in toata lumea civilizata, nu a internat nici macar cazurile medii, ce sa mai vorbim de asimptomatici, o fi ceva in neregula cu masurile luate de dvs... Sau vreti sa spuneti ca tarile europene nu au luat masuri pentru limitarea imbolnavirilor? Oare nu cumva experienta democratica si politica a lor i-a facut sa ia masuri mai bune decat in Romania? Care nici nu au incurajat raspandirea bolilor, dar nici nu au incalcat drepturi sau interzis spitalele pentru cei in nevoie?...

  Nu pune nimeni la indoiala bunele dvs. intentii, dar serios, calea dvs, extrema si autoritara, cu un dispret complet pentru cetatean (care e ca un fel de animal prost care nu trebuie lasat liber in societate), e singura viabila? Toate avertismentele, sesizarile, sau argumentele primite de la atatia cetateni sunt aberatii? Exemplul tarilor europene e zero?
  • +1 (1 vot)    
   Hai sa fim (Vineri, 26 iunie 2020, 18:36)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   Seriosi.. sunt tramvaiele pline de oameni fara masca... am mai zis.. noi romanii inca avem lipsuri mari in a urma indicatiile primite. Sunt mii de asimptomatici, pe care daca ii lasi acasa, a doua zi ii vezi in tramvai fara masca. Acum pe bune.. eu pot intelege masurile dure.. in romania suntem inca in epoca de piatra din multe puncte de vedere (sanatate, cultura etc)
 • +5 (15 voturi)    
  Mda, ar trebui sa o ia Sectia speciala pt justitie (Joi, 25 iunie 2020, 19:10)

  Excelsior [utilizator]

  Aveam impresia ca sunt specialisti doar in inchiderea actiunilor impotriva coruptilor din PSD....se pare ca cei din justitie sunt specialisti si in medicina umana.
 • +4 (14 voturi)    
  modificare (Joi, 25 iunie 2020, 19:17)

  anion [utilizator]

  .. se stabilesc de Ministerul Sanatatii care trimite la aprobare Prim-Ministrului si care emite Ordonanta de Urgenta a Guvernului si care este aprobata prin lege de Parlament si care este trimisa la Presedinte si care o retrimite la Parlament si care este retrimisa la presedinte si care este contestata la CCR si care KKR zice gata!
  • +3 (11 voturi)    
   bine spus, (Joi, 25 iunie 2020, 19:49)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui anion

   Si pana fac circuitul vine toamna, vine valul 2 si PSD-ul urla la Guvern ca nu a luat masuri.
   Sau daca a luat masuri, de ce a luat masuri!
   Adica oricum guvernul nu are basca si CCR-ul stie asta din start!
 • +4 (16 voturi)    
  Ne trebuie Constitutie? (Joi, 25 iunie 2020, 20:04)

  Sparafucile [utilizator]

  Da, ca sa avem creionat un cadru legislativ. Dar Curte Constitutionala? Nu, caci din cauza ei tara nu mai poate fi guvernata. Orice masura ar lua un guvern se gaseste o chichita pentru a o declara neconstitutionala.

  Solutia? Desfiintarea Curtii Constitutionale si inlocuirea ei cu o Curte imprejmuita cu un gard de lemn.
 • +1 (13 voturi)    
  wtf... (Joi, 25 iunie 2020, 20:36)

  Ion_RoaitaDA [utilizator]

  Tradare?
  Asta e echivalent cu o Bula Papala moderna!
  Mai e nevoie si de o hotarare a bisericii daca e de acord sau nu?
 • +3 (11 voturi)    
  oare? (Joi, 25 iunie 2020, 22:45)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  Ma gandesc caCCR nu prea a vut ce judeca. Lucrurile sunt spuse in mod clar chiar in Constutie si ma mir cumde guvernantii nu au stiut! sau au stiut si au zis ca romanul! Merge si asa:
  Art. 53 – Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi


  (1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

  (2) Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii
  Guvernule te-ai facut de ras! Nu zic ca ce ai impus a fost rau sau gresit, ci ca nu era treaba ta ci a Parlamentului sa le stabileasca si tu sa le aplici!
  • 0 (4 voturi)    
   da ba si daca mor cu sutele... (Vineri, 26 iunie 2020, 14:53)

   viziru [utilizator] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

   da ba si daca mor cu sutele...sa le puna in cosciuge cate o constitutie cu autograful lui dorneanu ..... sigur toata lumea va fi happy ......
   • 0 (0 voturi)    
    Daca nu stii . . . . (Vineri, 26 iunie 2020, 20:01)

    Vali Cel Batran [utilizator] i-a raspuns lui viziru

    . . . iti spun eu: Pana acum au murit in chinuri groazne peste 1500 de romani! Dar asta nu are nici o legatura cu ce am postat eu. Constitutia este clara PRIN LEGE si legile se fac doar in Parlament. Bun rau asta este Parmentul, care se putea reuni de urgenta, ca si asa sunt in sesiune si vota o lege cu un singur art. in doi timpi si trei miscari, prin care abilita guvernul sa ia masuri dar in limitele constitutionale! Ce este asa greu de priceput?
 • -1 (5 voturi)    
  Bete in roate! (Vineri, 26 iunie 2020, 7:09)

  Mircea11 [utilizator]

  Indivizii astia de la CCR parca au un plan de pus "bete in roate" cu orice ocazie.
  • 0 (0 voturi)    
   Hmmm (Sâmbătă, 27 iunie 2020, 12:54)

   Sah [utilizator] i-a raspuns lui Mircea11

   Mda, CCR refuza sa-l lase pe tataru ca legislativ...ce surpriza!
 • 0 (0 voturi)    
  Hmmm (Vineri, 26 iunie 2020, 19:12)

  Sah [utilizator]

  Tataru este surprins cand se respecta legile...el credea ca el da legi, ca el este Legislativ!! :))))
  ''Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, se declară surprins de decizia Curții Constituționale'' :)))
  • +1 (1 vot)    
   Pentru ca . . . . (Vineri, 26 iunie 2020, 20:03)

   Vali Cel Batran [utilizator] i-a raspuns lui Sah

   . . . . nu a citit in viata lui Constitutia! De aia e surprins!
 • 0 (0 voturi)    
  Inversare de roluri (Sâmbătă, 27 iunie 2020, 13:56)

  HorneaIonel1 [anonim]

  E greu de crezut ca cineva care habar nu are despre ce este vorba in propoziție vine si decide. Dar in România lui „Genunche” și a lui „Tante Veorica și unchiul dragne” e posibil orice. De aceea propun ca CCR să preia ministerul sănătății, iar Ministerul Sănătății să preia controlul și validarea legilor. Abia atunci Legile lui Murphy, in statul de „drepți” românesc, vor ajunge la un normal așteptat.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by