OMS a cerut luni să crească producția de dexametazonă, după anunțul cercetătorilor britanici că acest steroid ieftin a redus semnificativ mortalitatea la pacienții afectați grav de Covid-19, potrivit AFP.

DexametazonaFoto: Arman SOLDIN / AFP / Profimedia

„Următoarea provocare este creșterea producției și distribuirea dexametazonei rapid și echitabil la nivel mondial, concentrându-ne pe locurile în care este cel mai necesar”, a declarat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferințe de presă virtuale.

"Din fericire, este un medicament ieftin și există mulți producători de dexametazonă din întreaga lume care credem că pot accelera producția", a adăugat el.

Conform primelor rezultate ale studiului clinic britanic ”Recuperare” publicat săptămâna trecută, dexametazona - primul medicament care arată o reacție mult îmbunătățită la pacienții cu Covid-19 - reduce mortalitatea printre bolnavii grav afectași cu o treime.

Totuși, directorul general al OMS a subliniat că "dexametazona trebuie utilizată numai pentru pacienții cu Covid-19 în stare gravă sau critică, sub supraveghere clinică atentă".

"Nu există nicio dovadă că acest medicament funcționează pentru pacienții cu o afecțiune ușoară sau ca medicament preventiv și ar putea provoca vătămări", a insistat el.

Subliniind că cererea pentru dexametazonă „a sărit în aer deja”, Tedros Adhanom Ghebreyesus a cerut comunității internaționale să manifeste „solidaritate” și „transparență”, astfel încât țările cu cel mai mare număr de pacienți grav bolnavi să primească stocuri de dexametazonă cu prioritate.

"De asemenea, este important să verificăm dacă furnizorii pot garanta calitatea" produselor ", deoarece există un risc ridicat ca produsele inferioare sau falsificate să intre pe piață", a menționat șeful OMS.