Brazilia a înregistrat duminică un bilanţ de 50.617 decese şi un total de 1.085.038 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus de la declanşarea pandemiei COVID-19, conform datelor furnizate de ministerul sănătăţii, transmit Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

Coronavirus BraziliaFoto: Ellan Lustosa / Zuma Press / Profimedia

Astfel, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 641 morţi. Brazilia, unde prima îmbolnăvire a fost raportată pe 26 februarie, ocupă al doilea loc la nivel mondial, după SUA, în privinţa numărului total al victimelor provocate de pandemie.

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro, numit uneori "Trump tropical", este foarte criticat pentru modul în care a ales să gestioneze criza provocată de pandemia COVID-19. În prezent, guvernul brazilian nu are un ministru permanent al sănătăţii după două demisii începând din luna aprilie, în urma confruntărilor dintre deţinătorii acestui portofoliu ministerial şi preşedintele ţării.

Duminică, Bolsonaro a declarat că armata serveşte voinţa poporului şi că misiunea sa este aceea de a apăra democraţia, declaraţii care au pus paie pe foc în discuţia aprinsă referitoare la rolul forţelor armate pe fondul fricilor generate de fragilitatea politică a societăţii braziliene actuale.

Comentariile sale au fost făcute într-o zi în care susţinătorii şi detractorii săi s-au adunat în oraşe din toată ţara pentru a manifesta, un semn al polarizării puternice a societăţii din cea mai mare ţară din America Latină.