Citadela incaşă Machu Picchu, principalul obiectiv turistic din Peru, nu se va deschide la 1 iulie, aşa cum anunţase guvernul de la Lima, a informat presa peruană duminică citând autorităţile locale, transmite AFP, citată de Agerpres.

Machu PichuFoto: Pedro Szekely

Redeschiderea este amânată din cauza întârzierilor în implementarea măsurilor de securitate în domeniul sănătăţii, dar şi a fricii populaţiei din regiune de a se contamina cu noul coronavirus. Unitatea de gestionare a Machu Picchu (UGM) a luat această decizie pe baza rapoartelor autorităţilor din regiunea Cusco, unde se află Machu Picchu.

"Nu se va deschide la 1 iulie", a declarat primarul districtului Machu Picchu, membru UGM, Darwin Baca. Acesta a spus că o serie de echipamente, cum ar fi testele, nu sunt încă disponibile.

Guvernatorul regional din Cusco Jean Paul Benavente a declarat că guvernul peruan nu a aprobat încă anumite protocoale legate de redeschiderea acestui sit istoric.

"Nu există o dată oficială pentru redeschiderea Machu Picchu", a spus guvernatorul.

Deşi trăieşte din turism, satul Machu Picchu se opune redeschiderii faimoasei citadele incaşe de teama infectării cu noul coronavirus într-o regiune în care sunt raportate puţine cazuri de COVID-19.

Totodată, ghizii acestui obiectiv turistic şi-au exprimat intenţia de a începe luni manifestaţii de protest împotriva reluării accesului turiştilor.

"Avem un risc crescut de infectare (...) nu suntem pregătiţi să primim vizitatori", a declarat Oscar Valencia, preşedintele Frontului de Apărare Machu Picchu, citat de ziarul El Comercio.

Guvernul peruan anunţase săptămâna trecută intenţia de a redeschide citadela incaşă Machu Picchu în luna iulie, cu limitarea numărul de vizitatori la 675 pe zi.