Printre numeroasele probleme cauzate de pandemia Covid, în China mai există o problemă uriașă legată de maimuțele folosite pe post de cobai în laboratoare. Cercetările constante pentru găsirea vaccinului au făcut ca aceste animale să fie rare și scumpe din cauza cererii foarte mari, scrie Il Giornale, potrivit Rador.

macacFoto: Wikipedia

Este suficient să luăm în considerare o informație pentru a înțelege ce se întâmplă: înainte ca Sars-CoV-2 să își facă apariția, pe teritoriul chinez, macacii de laborator aveau un preţ care varia între 10 mii și 20 mii de yuani, adică între 1.200 și 3 mii de euro. Acum, fiecare animal valorează cel puțin 100.000 de yuani.

Reamintim că laboratoarele chineze folosesc în cea mai mare parte macacii rhesus și cynomolgus, ambii crescuţi în provinciile din sudul țării. China, subliniază surse ale agenției, este unul dintre cei mai mari producători și furnizori de maimuțe de laborator, exportând anul trecut aproximativ 20.000 de exemplare și folositnd 18.000 pentru cercetarea locală. "Consumul acestui an este destul de mare și, prin urmare, oferta este redusă", a explicat Liu Yunbo, președintele Beijing HFK Bioscience, furnizor de animale de laborator.

Maimuțele de laborator sunt de negăsit

Zhang Yi, președintele Yisheng Biopharma, o companie biofarmaceutică situată în Shenyang, care lucrează neobosit pentru a găsi un vaccin împotriva Covid, a confirmat lipsa maimuțelor.

În laboratoarele din Yisheng, scrie Bangkok Post, macacii folosiți pe post de cobai pentru testarea posibilelor vaccinuri sunt foarte puţini. Motivul este simplu: având în vedere necesitatea de a găsi antidotul capabil să neutralizeze Sars-CoV-2, căutarea vaccinului a continuat fără întrerupere din luna ianuarie.

Dezvoltarea unui vaccin implică în mod necesar mai multe etape. Înainte de testarea pe oameni, este necesar să se efectueze teste pe diverse animale, inclusiv maimuțe, care acum sunt practic, imposibil de găsit. "Acest vaccin trebuie să apară rapid și este imposibil să se aștepte până la următorul sezon epidemic pentru a finaliza procesul", a declarat președintele Zhang pentru AFP.

Zhang a spus că testele pe șoareci și iepuri au dat rezultate bune, oferindu-i cobaiului „niveluri ridicate de anticorpi neutralizanți”. Obiectivul Yisheng Biopharma este dublu: pe de o parte, crearea unui vaccin capabil să-i protejeze pe cei sănătoși de infecții, pe de altă parte, tratatarea pacienților deja infectați.

Aparent, cursa Yisheng Biopharma este în curs de desfășurare. Următorul pas al companiei va fi testarea vaccinului pe maimuțe. Însă, dincolo de cercetarea științifică, vor exista mari dificultăți în găsirea cobailor. Până acum, Yisheng a cheltuit aproximativ 3 milioane de dolari pentru cercetarea vaccinurilor. Compania plănuieşte să înceapă producția antidotului în câteva luni.