Premierul Ludovic Orban spune că este îngrijorătoare creșterea cazurilor de COVID-19 în România - peste 300 de noi îmbolnăviri raportate zilnic în ultima săptămână - și că "bagatelizarea sistematică a pericolului provoacă consecințe extrem de periculoase". Comentând acuzațiile de manipulare a datelor privind numărul de cazuri de coronavirus, lansate de PSD, Orban a afirmat, duminică seară, la România TV, că "cine lansează astfel de alegații în spațiul public este complet dus cu capul".

Ludovic OrbanFoto: Agerpres

Ludovic Orban a spus că autoritățile vor menține starea de alertă în România "cât timp va fi necesar", "atâta timp cât nivelul de răspândire a virusului este ridicat", cum se întâmplă acum. El a acuzat că "politicieni iresponsabili au instigat românii la nerespectarea regulilor".

"Se vede din datele pe care le avem că nivelul de răspândire a virusului este destul de îngrijorator. Avem zilnic peste 300 de cazuri noi în ultima săptămână. Numărul persoanelor diagnosticate cu COVID este mai mare decât numărul persoanelor vindecate. Creșterea numărului de cazuri încă nu ne determină să luăm alte restricții, dar este o creștere și este asociată măsurilor de relaxere luate. Soluția care rămâne în picioare este ca oamenii să respecte regulile - să poarte mască, să păstreze distanța fizică. Este fundamental", a declarat Orban.

Comentând acuzațiile de manipulare a datelor privind numărul de cazuri de coronavirus, lansate de PSD, premierul a afirmat că nimeni nu poate manipula astfel de date, furnizate de laboratoare după o anume metodologie: "Nu manipulăm nicio cifră. Avem un număr de laboratoare acreditate, aceste laboratoare fac analizele, acestea sunt nişte analize care se fac după o metodologie, există un sistem de centralizare. Nimeni nu poate să manipuleze astfel de informaţii. Cine lansează astfel de alegaţii în spaţiul public este complet dus cu capul. Pericolul există, există o rată mortalității de peste 6%. Este un pericol la adresa sănătății și a vieții, nu te poți juca. (...) Bagatelizarea sistematică a pericolului provoacă consecințe extrem de periculoase".

Alte 315 noi cazuri de infectare cu coronavirus au fost raportate în ultimele 24 de ore în România, bilanțul îmbolnăvirilor ajungând duminică la 24.045. Este a cincea zi la rând în care numărul de noi cazuri raportate depășește 300. De asemenea, în ultima zi au fost înregistrate 12 decese. De la debutul pandemiei, s-au vindecat 16.911 de români.