Focarul de COVID-19 de la abatorul din Germania unde lucrează 6.000 de români, cel mai mare din UE / Ce scrie presa germană despre românii plecați din zona de carantină

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Duminică, 21 iunie 2020, 16:20 Actualitate | Coronavirus


Testare Covid-19
Foto: pixabay.com

Focarul de COVID-19 de la fabrica de procesare a cărnii Tönnies, la care lucrează 6.000 de români, este cel mai mare din Uniunea Europeană. În acest caz, nu asistăm doar la un lockdown, ci și la un aparent haos identitar”. În parte, nu s-ar cunoaște adresele lucrătorilor contractuali. Duminică, locuințele angajaților abatorului au fost declarate zonă în carantină. Unii muncitori care provin din Europa de Est ar fi fugit însă de la locurile de cazare. Printre ei s-ar afla mai mulți români care ar fi plecat sâmbătă în țară, cu mașini și microbuze, potrivit ziarului Bild.

Alții au vrut să își rezerve un zbor spre casă, dupe ce au fost testați negativ pentru coronavirus. "Avem impresia, aici, că numărul rezidenților a scăzut semnificativ”, a spus un lucrător pentru publicația Bild. El ar fi observat un microbuz și o mașină din România, încărcate pentru călătorie, care ar fi dispărut a doua zi.

Testare în masă cu ajutorul armatei

Abatorul Tönnies din Rheda-Wiedenbrück a fost închis timp de 14 zile. 65 de militari din Bundeswehr ajută la prelevarea de probe. În plus, echipele mobile sunt în mișcare, evaluează condițiile în care stau lucrărorii contractuali, furnizează informații despre regulile de carantină și preiau testele.

Testarea a 6.500 de angajați ai abatorului va continua duminică. Aproximativ 5.800 de probe au fost prelevate sâmbătă și au sosit aproximativ 3.100 de rezultate. În 2.098 de cazuri rezultatul a fost negativ, la 1.029 de angajați a fost depistat coronavirusul.

Adrese lipsă și scuze

Reprezentanții companaiei Tönnies au susținut sâmbătă o declarație publică în fața clădirii administrației din Rheda-Wiedenbrück. Directorul general al companiei, Clemens Tönnies, a declarat că protecția datelor trebuie să fie secundară luptei împotriva pandemiei.

El a susținut că unii furnizori de servicii ar fi încercat să blocheze obținerea tuturor numelor lucrătorilor contractuali. "Nu mai este vorba despre Tönnies. Este vorba despre oameni și zona aceasta. (...) Este vorba, acum, despre scoaterea virusului din firmă”.

Tönnies a invocat însă problemele de protecție a datelor referindu-se la faptul că firma nu a comunicata adresele angajaților cu COVID. El a susținut că legislația nu ar permite, de fapt, companiei să ceară adresele angajaților în cauză. "Chiar nu ar trebui să avem mai multe date decât numele, sexul și data nașterii”, a precizat el.

În urmă cu câteva săptămâni, echipa de criză a solicitat companiei să furnizeze adresele tuturor angajaților firmei, dar și ale lucrătorilor contractuali, mulți provenind din țări ale Europei de Est, printre care și România. Șeful echipei de criză și administratorul de sănătate zonal au reclamat anterior, într-o conferință de presă, că Tönnies nu a furnizat suficiente adrese.

Și vicepreședintele companiei, Andreas Ruff, care și-a cerut scuze tuturor celor implicați, a abordat, mai detaliat, problema datelor. "A trebuit să găsim numele și datele personale ale 6.000 de angajați, în cel mai scurt timp posibil. Am trimis primele seturi de date vineri dimineață. Le-am eliberat, deși nu ar trebui să putem face acest lucru. Am trimis noi actualizări, vineri după-amiază. (...) Până sâmbătă la ora 16:00, toate datele au fost transmise autorităților, inclusiv cele care au fost solicitate de autorități abia aseară”, a spus el.

Zona de carantină

După primele 1.000 de teste pozitive pentru coronavirus efectuate în rândul angajaților Tönnies, orașul Verl (județul Gütersloh din Westfalia de Est) a înființat o zonă de carantină, în districtul Sürenheide. Mai multe clădiri cu apartamente care adăpostesc lucrători contractuali Tönnies au fost plasate în carantină, chiar dacă aceștia nu sunt angajați direcți ai companiei.

După-amiază, întreaga zonă a fost carantinată, după cum anunțau sâmbătă autoritățile locale. Aproape 670 de persoane locuiesc în casele afectate, de pe trei străzi. Potrivit autorităților, 78 de persoane au fost testate COVID pozitiv doar pe Zollhausweg, una dintre cele trei străzi.

"Suntem conștienți de faptul că, prin carantina generală, intervenim profund în viața oamenilor care locuiesc acolo, chiar dacă lucrează în altă parte și nu au puncte de contact cu compania Tönnies, în afară de cartier. Dar trebuie să facem tot posibilul pentru a reduce cât mai mult posibil răspândirea virusului. Respectarea strictă a carantinei este esențială, a spus primarul Michael Esken.

Potrivit poliției din Bielefeld, zona a fost inițial cordonată de serviciile de urgență. În același timp, angajații din administrația orașului au început să ridice garduri de izolare. Duminică, biroul de sănătate raional a anunțat că vor fi prelevate probe de spută pentru teste COVID de la toți rezidenții din zonă care nu au fost încă testați.

Un complex stradal complet închis

Crucea Roșie Germană oferă mese de prânz și băuturi la pachet, pentru primele două zile, familiilor din zona aflată în carantină. "Pentru familiile cu copii mici, sunt necesare și obiecte de igienă, cum ar fi scutece”. În zilele următoare va fi creat în zona de carantină un centru de aprovizionare cu produse alimentare și de igienă, pentru nevoile zilnice.

Zollhausweg a fost închis complet, astfel încât oamenii să nu se poată muta în afara zonei de carantină. Biroul de asistență pentru tineret a anunțat că vă avea grijă de familiile cu copii. Potrivit primăriei orașului, 60 de copii și adolescenți locuiesc în casele în cauză, 20 dintre ei fiind mai mici de trei ani.

Celelalte spații de cazare ale angajaților Tönnies, din zona orașului, vor trebui și acestea verificate la intervale regulate, pentru a se verifica respectarea restricțiilor de carantină. În caz de încălcare a acesteia, un serviciu de asistență ar urma să emită avize de reglementare.

Cel mai mare focar din UE

După depistarea focarului de coronavirus la abatorul Tönnies, purtătorul de cuvânt pe probleme de sănătate al Grupului PPE din Parlamentul European, Peter Liese, a cerut măsuri de protecție pe o rază de 30 de kilometri.

"În opinia mea, acest focar nu mai poate fi limitat prin urmărirea cazurilor individuale. Avem nevoie de măsuri pentru populație, nu numai în districtul Gütersloh, ci și cel puțin pe o suprafață de 30 de kilometri în jurul fabricii", a spus Liese, pentru presa germană.

În prezent, acesta este cel mai mare focar de coronavirus din UE, a spus Liese. "Trebuie să luam în calcul un număr semnificativ de decese”, consideră el. Întrucât un număr cu două cifre de pacienți a ajuns deja la spitale, procesul de transmitere și infectare a altor persoane va dura "cel puțin două săptămâni”, a adăugat el.

Datele transmise de Ministerul român de Externe

Duminică, ministerul român al Afacerilor Externe a transmis că, potrivit informațiilor preliminare obținute de către oficiul consular, conform testelor efectuate până acum, 1.300 de lucrători de la abatorul Toennies au fost depistați pozitiv la COVID-19, iar aproximativ 7.000 de persoane au fost plasate în carantină. Reprezentanții companiei au precizat că aproximativ 50% din persoanele depistate cu COVID-19 sunt cetățeni români (datele urmând să fie confirmate de către Departamentul de Sănătate Publică, după finalizarea analizării tuturor testelor efectuate), iar conducerea companiei și autoritățile locale au decis suspendarea temporară a activității, a precizat MAE.

Tot duminică, MAE a transmis că oficiul consular a fost notificat că 17 români au părăsit locul de carantină, autoritățile locale făcând demersuri pentru identificarea acestora.

Ministerul român de Externe a mai precizat că, potrivit angajatorului, la această companie lucrează 6.000 de cetățeni români.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15897 vizualizari

 • +5 (25 voturi)    
  cel mai mare...din UE. (Duminică, 21 iunie 2020, 16:31)

  victor L [utilizator]

  daca s-ar fi intimplat sa fie in Romania, ce mai vaiet, ce mai vuiet ar fi fost.
  Se sparie gindul!
  • +3 (3 voturi)    
   de ce nu baga sirieni d-aia la munca? (Luni, 22 iunie 2020, 11:28)

   Mary80 [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   au luat vreo 1-2 milioane.. aaa, aia nu muncesc, prefera ajutoarele?
   • 0 (0 voturi)    
    pai ce aia este munca pentru ei??? (Marţi, 23 iunie 2020, 8:00)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Mary80

    Ceva pe taste nu au si pentru sirieni???
 • +6 (32 voturi)    
  Asa se procedeaza (Duminică, 21 iunie 2020, 16:44)

  PrivireCritica [utilizator]

  Super corect procedeaza nemtii, carantina locala si urmarirea contactilor. Nu auzi pe nimeni de la nemti ca iese la TV sa anunte revenirea la starea de urgenta sau inchiderea restaurantelor fiindca un abator gigantic are probleme. Asta inseamna simtul masurii. Si bun-simt
  • 0 (16 voturi)    
   Spune-le si astora de la noi (Duminică, 21 iunie 2020, 18:22)

   Vaka [utilizator] i-a raspuns lui PrivireCritica

   Si in special colegi comentatori, te judeca si te executa din cuvinte de nu te vezi.

   Pe partea cealalta, la nemti s-a respectat si se respecta in continuare tot ce au spus autoritatile. Si nu s-a umblat cu amenzi enorme si nici cu amenintari...
   • +3 (7 voturi)    
    Gizas (Duminică, 21 iunie 2020, 22:53)

    tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

    Pai tu compari germanul cu simt civic cu romanul mitocan si mi-se-rupist?

    In germania la prima abatere ca nu porti masca in public iti iei 30 euro amenda, daca te prind intr-un magazin (desi e greu sa intri ca nu te lasa paznicii magazinului) tu iei 30 de euro amenda si magazinul 1.000.


    Ieri am intrat intr-un Mega Image unde angajatii se certau cu un grup de mitocani care intrasera fara masca in magazin ... ca mna, cine esti tu bah sa imi zici mie sa port masca, eu am valoare!


    Fara bici nu il civilizezi pe mitocanul roman, si nici asa nu apuci, ca PSD-ul anuleaza amenzile ca foamea de voturi e mare!
   • 0 (0 voturi)    
    imi pare rau... (Marţi, 23 iunie 2020, 8:03)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

    Sunteti departe de a intelege ce se petrece in Germania...

    Nemtii nu gandesc prea mult, au insa sefi ceva mai capabili decat ai nostri dar asta nu inseamna ca nu sunt mai rasisti decat romanii si cam la fel cu trumpistii..

    Autoritatile lor de abia ingana 2 vorbe in engleza - sigur ca sunt si exemple de oameni deosebiti in germania, dar marea majoritate este asa cum am descris mai sus.
 • +8 (20 voturi)    
  e bine (Duminică, 21 iunie 2020, 16:49)

  berenger [utilizator]

  că știm despre focarele din germania (mai este unul puternic într-un cartier din berlin), dar nu știm nimic despre focarele din românia, în condițiile în care bucureștiul, brașovul, vrancea, iașul, dar și argeșul, prahova, buzăul, constanța, galați sau dâmbovița și-au bătut toate recordurile numărului de persoane infectate săptămâna care a trecut.
 • +17 (23 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 21 iunie 2020, 17:41)

  [anonim]

  • +5 (11 voturi)    
   Velica (Duminică, 21 iunie 2020, 18:19)

   Vaka [utilizator] i-a raspuns lui

   a disparut in peisaj de ceva vreme. O fi prins un COVID si sta ascund la Streinu-Cercel? Sau daca nu e cu ordonante militare, alea nu e de demnitatea lui?
 • 0 (10 voturi)    
  daca Suceava noastra s-a mutat in Germania (Duminică, 21 iunie 2020, 18:07)

  ..13 [utilizator]

  C.est la vie!

  Lectia mare pentru nemti ca pentru ai nostri este doar apa de ploaie!
 • -7 (15 voturi)    
  PNL & Iohannis ne bagara in carantina! (Duminică, 21 iunie 2020, 18:10)

  mike123 [utilizator]

  PNL & Iohannis ne-au bagat in carantina stricta, dar la ordin au umplut trenuri si avioane cu muncitori romani pe plantatia lui Merkel.
  Acum romanii bolnavi de COVID se intorc acasa si sint focare de infectie pentru cei care am suferit in carantina......dar tot noi sintem invinovatiti ca am iesit la un suc sau in parc!?
  Adevaratii vinovatii sint PNL si Iohannis!
 • +4 (10 voturi)    
  acum va rog sa comparati imaginele din Germania (Duminică, 21 iunie 2020, 18:13)

  ..13 [utilizator]

  Cu cele de la fabrica din Pitesti gestionata de francezi ca sa vedeti ca in tara conditiile de fereala sunt cu mult mai bune daca isi pun serios mintea la contributie latinii.

  Chestiunea este daca iti pasa si daca vrei sa investesti ceva bani in asigurarea unor conditii pentru a iti proteja muncitorii si reputatia.

  COmpania din Germania este una dintre cele mai puternice companii asa ca uite ca si neamtul nu mai este neamt ceea ce a fost odata. Asta este = spor!

  PS
  Faptul ca romanii nostri au disparut in ceata ca magarul nu o sa ii ajute pe viitor - neamtul nu uita....
  • +7 (13 voturi)    
   o sa uite (Duminică, 21 iunie 2020, 20:06)

   razeshu [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   si neamtu ca baleste dupa muncitori ieftini si profit usor. Altfel nu ar da conditii de lumea a IV a angajatilor. Nu neaparat angajatorul asta, in general vorbesc. In plus s-au riscat de cand au trimis avioanele sa aduca lucratorii pentru ferme fara un minim de testare.
   • 0 (0 voturi)    
    alearga dupa profit,germania nu mai este ce a fost (Marţi, 23 iunie 2020, 8:10)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui razeshu

    Balta din Ro are mai multi pestisori marunti care sunt flamazi tare asa ca o sa gaseasca pe altii, cred eu.

    Aranjamentele s-au facut pe un lobby puternic si cred ca si oarece spagi acolo pentru sensibilizarea unora - ca tot neamtul intelege ce greu este in RO..

    Nu este ciudat ca bancile din Ro stau cu banii nefolositi si ca forta de munca pleaca in afara RO ca sa lucreze???

    cred ca suntem o natie cam idioata...
 • -4 (12 voturi)    
  Focare... (Duminică, 21 iunie 2020, 19:23)

  Criogenia [utilizator]

  Pana dupa alegerile din USA tot or sa apara diverse focare iar Apocalipsa pe Pamant va fi in continuare propovaduita pe la CNN&co mai ales acum cand a trecut si miscarea BLM fara prea mari sucesuri...vorba unei "clasice" in viata...

  Faceti-va calculele ca mai trebuie sa suportati haosul asta cel putin pana in decembrie dupa votul electorilor.

  Sa nu va mirati ca in Romania va reapare hartia comunista cu care v-au abuzat aproape 3 luni, o au pregatita...si mortii vor trebui sa posede hartia...
 • 0 (16 voturi)    
  Promisiuni ...promisiuni! (Duminică, 21 iunie 2020, 19:33)

  mike123 [utilizator]

  Germania spunea ca daca muncitorii romani veniti la munca in plina pandemie (multumiri PNL & Iohannnis!) se vor imbolnavii de COVID, Germania va avea grije de tratamentul lor!
  Vedem cum au grije.......ii trimit inapoi in Romania pt tratament si asa se inmultesc focarele de COVID in tara si spitalele sint pline din nou, cu al doilea val de COVID!
  Intre timp guvernul PNL/Iohannis care a creat aceasta criza, ne invinovateste pe noi (cei izolati in case prin ordonante militare) ca am iesit la un suc sau in parc si sintem vinovati de al doilea val de COVID!
  Guvernul PNL este raspunzator si trebuie tras la raspundere pentru ce se intimpla!
 • +8 (12 voturi)    
  De (Duminică, 21 iunie 2020, 21:26)

  Coco_papagal [utilizator]

  Ce HN nu publica interviul cu Adenauer de acum 2zile? A spus ca romanii au infestat germania cu Covid! Din cauza romanilor au nemtii probleme de sanatate :))


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by