La Spitalul "Dr. Victor Babeş" din Capitală sunt internaţi 304 pacienţi confirmaţi cu COVID-19 și mai sunt libere 116 paturi, iar la Spitalul Colentina sunt în prezent 77 de pacienţi cu coronavirus, unitatea având aviz de funcţionare pentru 455, a anunţat, sâmbătă, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, acuză Direcţia de Sănătate Publică de faptul că "blochează" deschiderea Spitalului Colentina, susținând că "nu există nicio motivaţie legală, logică şi umană" pentru a menţine închisă această unitate medicală.

Spitalul Victor BabesFoto: Spitalul Victor Babes

Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASMB) a anunțat că va prezenta zilnic informaţii actualizate privind cele trei unităţi sanitare pe care le are în administrare.

Astfel, la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale Dr. Victor Babeş, care dispune de 420 de paturi, sunt internate 304 persoane cu COVID-19, dintre care şase se află la Terapie Intensivă (ATI), arată sursa citată.

De la declanşarea pandemiei, în această unitate sanitară de fază 1 au fost internate în total 2.247 persoane, din Bucureşti şi din ţară - din care 1.696 confirmate cu COVID-19 -, cel mai mare număr de pacienţi internaţi dintre toate spitalele COVID din România. ASMB menționează că la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş" fiecare pacient suspect de infecţie cu virusul SARS-CoV-2 ocupă un întreg salon, indiferent de numărul de paturi din acesta, pentru a preveni răspândirea bolii.

La Spitalul Clinic Colentina sunt internate acum 77 de persoane infectate cu coronavirus, dintre care şapte se află la Terapie Intensivă (ATI).

"În total, de la sfârşitul lunii martie şi până în prezent, la Spitalul Clinic Colentina au fost internaţi 542 de pacienţi confirmaţi cu COVID-19. Din totalul de 867 paturi de care dispune, spitalul a primit aviz de funcţionare pentru 455. Menţionăm faptul că Spitalul Clinic Colentina, unitate sanitară desemnată suport COVID prin ordin al ministrului Sănătăţii, nu are în structura sa o secţie de boli infecţioase", arată sursa citată.

La Spitalul Clinic de Nefrologie Dr. Carol Davila, care a preluat toate cazurile de pacienţi infectaţi care necesitau dializă, de la sfârşitul lunii martie şi până în prezent au fost internate 50 de persoane confirmate cu COVID-19.

ASSMB adaugă că numărul de pacienţi COVID-19 internaţi în aceste trei spitale din subordinea Primăriei Capitalei a fost, de la începutul pandemiei, de 2.288.

Firea: Nu există nicio motivaţie legală, logică şi umană pentru care e menţinut închis Spitalul Colentina

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a acuzat sâmbătă Direcţia de Sănătate Publică de faptul că "blochează" deschiderea Spitalului Colentina, susținând că "nu există nicio motivaţie legală, logică şi umană" pentru a menţine închisă această unitate medicală.

"Nu există nicio motivaţie legală, logică şi umană pentru care este menţinut închis Spitalul Colentina - cu 860 de paturi -, care nu a avut, ca spital suport COVID, mai mult de 100 de pacienţi în vârf de pandemie, şi care puteau fi trataţi în cele două spitale de boli infecţioase şi tropicale din Capitală. DSP - cea care a blocat la ordinul Ministerului Sănătăţii testarea din Capitală - blochează acum şi deschiderea Spitalului Colentina. În această perioadă, starea pacienţilor cronici care erau trataţi la Colentina s-a înrăutăţit.

Categoric, pandemia nu a trecut, virusul e printre noi, va trebui să ne obişnuim cu aceasta, să ne ferim cât mai mult de contaminare, dar când toată omenirea a trecut la un alt Plan de reacţie sanitară, pentru a reporni economia, puternic afectată, şi pentru a-i trata eficient şi pe ceilalţi bolnavi - non COVID -, noi am rămas încremeniţi în proiect. Da, ştiu, prin inducerea stării de panică în societate, manipularea găseşte teren fertil. Dar, va veni şi ziua decontului", a scris Firea pe Facebook.

Mai mulţi medici, cadre medii şi personal auxiliar de la Spitalul Colentina au semnat o petiţie prin care solicită redeschiderea unităţii medicale şi pentru pacienţii non-COVID, invocând faptul că unitatea cu 867 de paturi tratează în prezent mai puţin de 100 de persoane asimptomatice cu coronavirus.