Secretarul de stat Raed Arafat spune că autoritățile vor începe controale "foarte serioase" la terase, magazine sau în mijloacele de transport în comun pentru a verifica dacă sunt respectate regulile, în condițiile în care în ultimele zile numărul cazurilor de coronavirus în România a crescut îngrijorător. "Așa nu mai merge", a afirmat Arafat.

Coronavirus in RomaniaFoto: Andrei PUNGOVSCHI / AFP / Profimedia

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat, la Digi 24, că de săptămâna viitoare vor fi făcute "controale foarte serioase" inclusiv în mijloacele de transport în comun, pentru că nu trebuie lăsat nimeni să urce în autobuz fără mască.

"Vor începe controale serioase, așa nu mai merge. Nu doar la terase. Se vor face controale peste tot (...) pentru că trebuie să fim foarte atenţi la ce se întâmplă", a afirmat Arafat, declarându-se îngrijorat de creșterea numărului de îmbolnăviri din ultimele zile.

El a spus, răspunzând unei întrebări, că dacă se menține numărul mare de îmbolnăviri este "foarte posibilă" prelungirea stării de alertă și amânarea următoarei faze a măsurilor de relaxare a restricțiilor.

"Dacă cifrele rămân așa, este foarte posibilă prelungirea stării de alertă (...) Sunt țări care au prelungit până în iulie - august. Suntem într-o bătalie cu un virus care va dura până la aproximativ 2 ani. Aceasta este durata în care virusul poate scădea puternic. Vor fi valuri care vin cu vârfuri și cu scăderi", a afirmat Raed Arafat.

"Aceste zile sunt cruciale pentru evoluția epidemiei"

Arafat a mai spus că "aceste zile sunt cruciale" și a avertizat că pericolul este cu atât mai mare în weekend, când lumea este liberă și iese în oraș "să socializeze", iar riscul transmiterii virusului este mai mare.

El a afirmat că în prima fază a relaxării oamenii au respectat măsurile impuse, ceea ce nu s-a mai întâmplat în faza a doua a relaxării unor restricții.

"Acum sunt zile cruciale, pentru că vedem o creștere a numărului de cazuri. Weekendurile au devenit cu mai mare risc, oamenii se duc la cluburi, la terase. Am văzut poze, se vede clar că sunt mai mulți oameni care nu sunt din aceeași familie așezați la o singură masă”, a afirmat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, o zonă de siguranță ar fi fost ca numărul de îmbolnăviri noi să se mențină între 150-200 de cazuri.

Alte 330 de noi cazuri de infectare cu coronavirus au fost raportate în ultimele 24 de ore în România, bilanțul îmbolnăvirilor ajungând sâmbătă la 23.730. Este a patra zi la rând în care numărul de noi cazuri raportate depășește 300. De asemenea, în ultima zi au fost înregistrate 16 decese. De la debutul pandemiei, s-au vindecat 16.735 de români.