Moscheile din Mecca, primul loc sfânt al islamului din Arabia Saudită, vor începe să primească din nou credincioşii cu începere de duminică după ce au fost închise trei luni din cauza pandemiei noului coronavirus, a anunţat vineri televiziunea de stat, notează AFP, citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Regatul saudit, unde numărul de cazuri a crescut semnificativ în ultimele zile, a luat măsuri de restricţii importante pentru a opri răspândirea bolii COVID-19, în special la Mecca.

"Moscheile din oraşul sfânt vor începe să-şi redeschidă porţile credincioşilor duminică, după o întrerupere de trei luni din cauza pandemiei coronavirusului", a informat postul naţional de televiziune Al Ekhbariya, citând o decizie a Ministerului Afacerilor Islamice.

Circa 1.500 de lăcaşuri de cult se pregătesc să primească publicul, potrivit presei guvernamentale care a difuzat imagini un angajaţi dezinfectând podeaua şi covoarele.

Decizia intervine cu câteva săptămâni înainte de marele pelerinaj anual de la Mecca, Hajj, prevăzut la sfâşitul lui iulie. Deocamdată, autorităţile nu şi-au făcut cunoscută intenţia de a menţine sau a anula evenimentul religios.

La sfârşitul lui mai, moscheile au fost redeschise în tot regatul, cu excepţia oraşului Mecca, cu reguli foarte stricte ca respectarea distanţării fizice în timpul rugăciunilor.

Cea mai afectată ţară arabă de la Golful Persic, Arabia Saudită a înregistrat peste 150.000 de cazuri de infecţie, dintre care aproape 1.200 de decese cauzate de boală.