Germania își lansează propria aplicație anti-Covid, în mijlocul multor îngrijorări cu privire la problemele de confidențialitate din unele țări față de utilizarea acestei tehnologii, scrie Euronews, citat de Rador.

Corona-Warn-AppFoto: coronawarn.app

A fost prezentată aplicația Corona-Warn, deja disponibilă pentru descărcare pe Apple și Google. Undă verde și de la Ulrich Kelber, comisarul federal german pentru protecția datelor cu caracter personal, care a supravegheat dezvoltarea tehnologiei. Garantul pentru confidențialitate german a declarat că nu există niciun motiv pentru a nu sfătui cetățenii să descarce aplicația.

Ministrul german al sănătății Jens Spahn a declarat: „În fiecare zi vrem să învățăm din feedback-uri și sunt fericit că sunt foarte multe comentarii pozitive. Mulțumită feedback-ului, va deveni și mai bună în fiecare zi, în fiecare oră. Aplicația este sigură, voluntară și ușor de utilizat. Nu ar putea fi mai bună”.

La fel ca și aplicația italiană „Immuni”, și aplicația germană este bazată pe Bluetooth, a fost dezvoltată de SAP și Deutsche Telekom pentru un cost de aproximativ 20 de milioane de euro și supravegheată de experți IT în securitate de la institutele germane de cercetare. Dar unii au îndoieli.

Rasha Abdul Rahim, director adjunct la Amnesty Tech: „Ne-am temut că guvernele s-ar putea grăbi să lanseze aplicații mai invazive de urmărire a contactelor, fără a lua în considerare alte alternative care ar putea echilibra în mod adecvat necesitatea: nevoia legitimă, trebuie să adaug, pentru a combate răspândirea bolii cu respectarea confidențialității datelor. Aceste două lucruri nu se exclud reciproc. Ceea ce cerem guvernelor să facă este să se asigure că drepturile omului și confidențialitatea sunt în prim-planul aplicațiilor de urmărire”.

La fel ca aplicația italiană, însă, utilizarea aplicației este în întregime voluntară, iar cei care o descarcă nu pot fi obligați să descarce rezultatele testelor Covid-19, chiar dacă sunt pozitive.