85 de români angajați la o fermă din Germania (Bavaria) sunt infectați cu coronavirus, iar Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că toți sunt asimptomatici, fiind plasați în carantină. Alți 19 români de la aceeași fermă, testați pozitiv la sfârșitul lunii mai, au încheiat perioada de carantină, s-au vindecat și au revenit în țară.

Testare coronavirusFoto: Utrecht Robin/ABACAPRESS.COM / Abaca Press / Profimedia

MAE anunță că, potrivit datelor obținute de către oficiul consular de la angajator, au fost testați toți angajații unei ferme din Bavaria, iar dintre aceștia 85 de români au fost confirmați cu coronavirus în perioada 28 mai-11 iunie.

Toți cei 85 de angajați sunt asimptomatici, fiind plasați în carantină. Toate costurile referitoare la cazare și hrană pe durata carantinei sunt suportate de către angajator, care acordă și o sumă zilnică de 50 de euro fiecărei persoane, precizează MAE.

De asemenea, alți 19 lucrători români, testați pozitiv la sfârșitul lunii mai, au încheiat perioada de carantină, au avut două teste negative și au revenit deja în țară.

Potrivit MAE, în cazul în care cetățenii români care au fost confirmați cu COVID-19 își vor exprima dorința de a reveni în țară, angajatorul va face demersuri după expirarea perioadei de carantină și retestare.

Ministerul de Externe susține că situația fermei este în atenția Consulatului General al României la Munchen încă de la începutul lunii mai, fiind făcută și o vizită la sediul acesteia de către consulul general al României la Munchen. Atât din datele obținute la fața locului, cât și din informațiile comunicate de către reprezentanții fermei, a reieșit că sunt respectate condițiile de igienă și securitate la locul de muncă, toate mesajele cu privire la normele de igienă fiind afișate și în limba română, mai spune MAE.

Cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Munchen: 0049 (0)1631927011 și 0049 (0)1602087789. Totodată, MAE menționează că numărul de telefon 0049 (0)1602087789 este disponibil până la data de 30 iunie, fiind vorba despre o linie suplimentară, special creată pentru a raporta situații în contextul COVID-19.