Spitalul modular pentru pacienți cu coronavirus construit exclusiv din donații de Asociația Dăruiește Viață în curtea Spitalului Elias din București este gata. Spitalul a fost ridicat în două luni și are 38 de paturi unde pot fi tratați pacienți care au nevoie de terapie intensivă, pacienți cu boli infecțioase sau, după epidemie și după relocarea din curtea Spitalului Elias, mari arși.

Spital modularFoto: Daruieste viata

Reprezentanții Spitalului Elias precizează că structura modulară instalată în curtea acestui spital va funcționa în această poziție cu destinația de secție de Boli Infecțioase emergente, urmând a primi si trata pacienții infectați cu noul coronavirus sau, după caz, cu alți germeni.

În ceea ce privește destinația de spital pentru mari arși, aceasta se va materializa după demontarea structurii modulare și relocarea ei în altă unitate sanitară.

Construcția spitalului modular a costat peste 2 milioane de euro, iar spitalul este cel mai modern de acest fel din România. Peste 250.000 de oameni au donat prin SMS pentru construcția spitalului și zeci de companii au sponsorizat proiectul.

"Spitalul Modular 1 Elias este dovada că se pot ridica spitale cu circuite medicale, cu instalații de tratare a aerului, cu gaze medicale pentru fiecare pat etc. Este un spital ridicat în aproximativ două luni, cu 38 de paturi unde se pot trata pacienți care au nevoie de terapie intensivă, pacienți cu boli infecțioase sau, după adaptări ulterioare, mari arși", a anunțat marți Asociația Dăruiește Viață.

Spitalul modular are 38 de paturi, iar paturile sunt dotate cu gaze medicale pentru a putea trata cazuri grave (de terapie intensivă). Este un spital care crește numărul de paturi de terapie intensivă pentru pacienții cu COVID-19 și care va fi transformat, după epidemie, în spital pentru mari arși, în condițiile în care România are extrem de puține paturi și pentru acești pacienți, chiar și la aproape 5 ani după Colectiv. Costurile de relocare și de refolosire ca spital pentru mari arși sunt mici, spun reprezentanții Dăruiește Viață.

Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu, fondatoarele Asociației Dăruiește Viață

Din momentul izbucnirii crizei coronavirusului în România, Asociația Dăruiește Viață a direcționat toate donațiile primite către sprijinirea spitalelor în lupta împotriva coronavirusului - aparatură și materiale de protecție. La începutul lunii aprilie, asociația fondată de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu a anunțat că începe construcția unui spital modular în curtea Spitalului Elias din București, unde urmează să fie tratați pacienți infectați cu coronavirus.

Spitalul modular din curtea Spitalului Elias este al doilea spital construit de Asociația Dăruiește Viață, după cel pentru copii bolnavi de cancer, care este în construcție, în curtea Spitalului Marie Curie din București.