INTERACTIV Coronavirus în România: Cum a evoluat numărul îmbolnăvirilor, vindecărilor, cazurilor active în ultimele săptămâni, câte teste s-au făcut și cum arată acum numărul de reproducție R

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Marţi, 16 iunie 2020, 9:00 Actualitate | Coronavirus


Testarile pentru coronavirus din luna iunie
Foto: Graphs.ro
În prima zi a săptămânii, când România trecea la ce-a de-a treia treaptă de relaxări, bilanțul oficial al noilor cazuri de COVID-19 era de 166, însă numărul testelor raportate a fost infim - doar 3.600. În restul zilelor, bilanțurile au fost mereu cu câte peste 200, ba chiar și peste 300 de cazuri noi. În tot acest timp, numărul vindecărilor zilnice a scăzut chiar și sub 100, iar trendurile par că se inversează. Numărul de reproducție R a virusului a trecut din nou de 1.

După prima etapă de relaxare din 15 mai, numărul zilnic de noi cazuri de infectați cu coronavirus a fluctuat în scădere între 200 și puțin și 120 de cazuri. Începând de săptămâna trecută, numărul cazurilor a fost aproape zilnic în creștere, ajungând chiar și la 320 de noi cazuri în raportarea de duminică.

Luni, însă, a venit o raportare mai mică - 166 de noi cazuri, dar trebuie pusă în balanță și situația testărilor. 166 de noi cazuri la doar 3.682 de testări raportate (și, de reținut, sunt testări totale, nu se știe câte din acestea sunt pentru aceeași persoană).

În același timp, numărul vindecărilor zilnice a cunoscut o scădere - de la circa 200-300 pe zi în timpul primei relaxări, la sub 100 de cazuri în ultimele două zile.

Trebuie remarcat și situația testărilor - în ultimele opt zile au fost trei zile cu un nivel foarte scăzut: 2.915 de teste, 5.180 de teste și 3.682 de teste. În restul zilelor au fost maxime de testare care au fost sub ce s-a contabilizat în ultima săptămână din mai și prima săptămână din iunie.

În ceea ce privește numărul de cazuri active de COVID-19 din România, se observă o ușoară creștere. Suntem practic la un maxim al ultimelor trei săptămâni. Luni erau 4.921 de cazuri active, față de minimul de 4.444 de cazuri pe 8 iunie.

Într-o serie de grafice publicate pe platforma Graphs.ro, se poate observa cel mai bine cum ultimele cifre statistice oficiale raportate indică o ușoară schimbare a trendului pandemiei de COVID-19.

GRAFIC - Cazurile noi de COVID-19 raportate zilnic---

GRAFIC - Vindecările zilnice de COVID-19


---

GRAFIC - Evoluția medie a COVID-10 - infectări noi vs vindecări


---

GRAFIC - Numărul de teste COVID-19 și procentul testelor pozitive---

GRAFIC - Numărul cazurilor active de COVID-19


---

Numărul de reproducție R a virusului COVID-19 în România


Într-o analiză publicată pe Graphs.ro, statisticianul Valentin Pârvu a calculat care ar fi numărul de reproducție R a virusului COVID-19 în România.

„Numărul de reproducție R reprezintă numărul mediu de pacienți infectați de la un singur caz. Când R este peste 1 epidemia crește, iar când R este sub 1 epidemia scade; când R este aproximativ 1 sau aproape de 1, un număr aproximativ egal de cazuri noi apar zilnic. Pentru a calcula R, durata de incubație, durata de la apariția simptomelor la raportarea cazurilor, precum și timpul de transmisie de la caz la următorii pacienți, sunt necesare”, se arată în explicația de pe platformă.

„După infecția cu SARS-COV2 durează în medie 4-5 zile până apar simptome de boală: majoritatea cazurilor vor prezenta simptome în 2-7 zile. De asemenea există anumite întârzieri în raportarea cazurilor după ce pacientul se prezintă cu simptome, întârzieri legate de recoltarea și testarea pacienților. Numărul de reproducție R care reflectă transmisia în ziua de astăzi poate fi estimat doar după aproximativ 4 zile. Atunci o proporție suficientă (peste 10%) din transmisiile petrecute astăzi vor fi deja raportate. Alte metode care raportează R pentru ziua curentă se bazează fie pe predicție, fie reflectă doar ziua când simptomele au apărut, nu ziua când infectările s-au produs. Noi considerăm că momentul infectării este cel ce ar trebui raportat când se calculează transmisibilitatea în populație”, se mai arată în explicația oferită de statistician.

Următoarea procedură a fost folosită pentru estimarea numărului R efectiv:

- Dată de infectare a cazurilor raportate zilnic au fost imputate. Distribuția Gamma cu medie de 5.3 zile (1 - 13 zile) a fost folosită pentru perioada de incubație și distribuția Exponențială cu medie de 6.1 zile (0 - 18 zile) a fost folosită pentru durata între apariția simptomelor și raportarea cazurilor. Cumulat, cazurile sunt estimate a fi raportate după în medie 11 zile de la infectare (Table S1 în Kucharski et al).

- Numărul de infecții noi care nu au fost încă raportate au fost estimate folosind distribuția binomiala negativă. Luând în considerare incubația și durata până la raportare, se poate estima câți pacienți infectați în urmă cu cel puțîn 4 zile au fost deja raportați. Infecțiile apărute astăzi sau în ultimele 3 zile nu pot fi estimate precis, deci ultimul R este estimat pentru 4 zile în urmă.

- Numărul de reproducție efectiv (R) a fost calculat folosind metodă descrisă în Cori et al. pe ferestre săptămânale. Distribuția intervalului de transmisie (perioada în care un pacient transmite infecția următorului pacient) a fost Gamma cu o medie de 4.7 zile (Nishiura et al).

- Pașii 1-3 au fost simulați repetat de 1000 de ori. Media R, împreună cu intervale de confidențe au fost apoi calculate din cele 1000 de modele simulate.

Situația actuală:

Pentru a elimina interferențele zilnice cauzate de date la capătul intervalelor de extreme există un decalaj de 4 zile iar numărul R oferit în grafic cu 95% interval de încredere este aferent datei de 11 Iunie și a fost R = 1.1 (0.98, 1.24)

GRAFIC - Numărul de reproducție R a virusului COVID-19 în România


----------


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20134 vizualizari

 • -2 (42 voturi)    
  fir-ar! (Marţi, 16 iunie 2020, 9:21)

  Mazeta [utilizator]

  Guvernul ne-a promis aplatizarea curbei îmbolnăvirilor și revenirea în V a economiei; în schimb avem aplatizarea economiei și revenirea în V a îmbolnăvirilor.
  • -4 (18 voturi)    
   Așa guvern, așa previziuni (Marţi, 16 iunie 2020, 9:44)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   :))))
  • -3 (5 voturi)    
   Sunt unii care joacă de pe margine (Marţi, 16 iunie 2020, 13:57)

   TurmentatuTheThird [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Sunt niște politicieni care joacă de pe margine și bagă bețe-n roți. Dacă nu ar face asta, nu ar mai vorbi nimeni despre ei, și s-ar duce în întunecimi. Da... știi bine despre cine vorbesc, sunt cei care te plătesc.

   Mai adaugă și superioritatea românului și capacitatea lui de a ști adevărului absolut. Nu e nici un virus, nu purtăm nici o mască (sau o purtăm sub bărbie), petreceri în fiecare zi. Apropo, când s-a terminat starea de urgență, unii au avut foc de artificii. În jurul meu era sărbătoare mai ceva ca la revelion. Se cam vede acum rezultatul unei combinații explozive: inconștiența PSD de a agita apele + majoritatea românilor daci pe care nici meteoritul nu-i mișcă.
   • -1 (1 vot)    
    si (Miercuri, 17 iunie 2020, 9:54)

    andrei1232000 [utilizator] i-a raspuns lui TurmentatuTheThird

    mai sunt niste cretinoizi gen Gadea, Piperea, Ciuvica, Badea si alti clienti de la antene si alte posturi de prostit multimea. Numai cand il vezi pe Ciolacu cu fruntea mai ingusta ca a unui neanderthal, iti dai seama ce s-ar fi intamplat daca ramaneau astia la guvernare. Ghinionul nostru este ca a venit pandemia si se va intampla exact ca si cu guvernarea Ciolos. In octombrie au vrut sa scape de Dancila si au zis ca raman la control in Parlament. I-au trimis pe Ponta si pe Tariceanu in opozitie cu planul facut sa ii aduca la putere pe liberali, sa mai carpeasca bugetul iar acum vin alegerile si trebuie sa ajunga la loc la guvernare. Aici are dreptate Johannis: PSD trebuie starpit.
 • +5 (17 voturi)    
  vrem sa stim zilnic ce fac politicieni in legatura (Marţi, 16 iunie 2020, 9:36)

  wweesstt [utilizator]

  Daca ne tineti la curent zilnic cu ce se intampla cu cazurile de covid, de ce nu ne tineti la curent zilnic si cu ce se intampla cu pensiile speciale/de serviciu si salariile bugetarimii dodoloate(cele mai mari salarii din europa la bugetari raportat la veniturile tarii) ! Raman la fel nu se schimba nimic? Ne imprumutam incontinuare pentru pensii speciale/de serviciu la 45 de ani? vom plati tichete si pe langa tichete 'cursuri d perfectionare' pt bugetari la mamaia la hoteluri de 5 stele ? vom mai plati pe datorie salarii babane baronilor si primarilor unor comune cu 300 de locuitori? ce facem oameni buni? vrem sa fim tinuti zilnic la curent cu aceste probleme! Nu mai evitati va rog acest subiuect!
  • -4 (14 voturi)    
   Normal să evite (Marţi, 16 iunie 2020, 9:45)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui wweesstt

   Mai au câteva luni și zboară.. în negura istoriei
   • -2 (2 voturi)    
    ba tavarisci (Marţi, 16 iunie 2020, 20:23)

    Contrache [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

    tu esti angajat sa macani toata ziua pe hotnews? ochii pe oglinda prafule, mai da si tu un reality check
  • +1 (1 vot)    
   alegeri in 2 tururi, pensii speciale, (Marţi, 16 iunie 2020, 21:16)

   Mariobrutte [utilizator] i-a raspuns lui wweesstt

   restructurarea aparatului bugetar, soarta pilelor, amantelor si nepotilor din administratie, operationalizarea SUMAl, oprirea jafului din paduri, calitatea aerului, infrastructura rutiera.

   Au promis ca vor rezolva si nimeni nu-i trage de maneca pe guvernanti. Presa ne intixica cu Hapciu19, numarul de reproductie si ale baliverne relevante cel mult pt. epdidemiologi.
 • +4 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 16 iunie 2020, 9:51)

  [anonim]

  • -1 (3 voturi)    
   tintite, dar ne nimerite. (Marţi, 16 iunie 2020, 11:46)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui

   tot omul tinteste ceva, dar majoritatea o iau pe cai gresite.
   d'aia se intampla atetea, ce n'ar trebui.
   iar cu chestiile alea tintite, e ca in poezia aia din copilarie, pasarica cu noroc, tragi cu pusca, nu ia foc.
   cat de masca, e degeaba. numai ca, ne'asa, culmea progresului, prin grija guvernului, producem si noi, in romanica, masti !
  • 0 (0 voturi)    
   in (Miercuri, 17 iunie 2020, 9:59)

   andrei1232000 [utilizator] i-a raspuns lui

   Romania nu se poate ordine decat cu chitantierul si bstonul. Cu sprijinul substantial al CCR Senatul de PSD-isti a anulat amenzile. Mai vreti sa respecte cineva ceva? In Noua Zeelanda pentru 2 cazuri reaparute s-a pus armata la granite.
   Traiasca PSD si posturile de securisti care fac propaganda. Culmea tupeului: postul turnatorului dovedit Voiculescu, impreuna cu turnatorul Rosca Stanescu au ajuns sa demaste "turnatori".
 • -2 (20 voturi)    
  guvernul (Marţi, 16 iunie 2020, 10:11)

  martel55 [utilizator]

  continua cu smecheria raportarii numarului de teste facute si nu a numarului de persoane testate pentru prima oara, , numar crae este relevant pentru a afla procentul de teste pozitive raporta la total tetstai ...dar acesta smecherie este buyna pentur manipularea datelor, si vad c apresa nu pune deloc presiune pe guvernanti sa renunte la ea si sa raporteze numarul de persoane care nu au mai fost testate pana cum....revin, ce relevanta are sa amestecam testele unei persoane care nu a avut pana acum nici un test pozitiv cu testele perosanele pozitive testate pentru negativare, unii ajungand sa faca si zece teste sau chiar mai mult?
 • -5 (19 voturi)    
  o minciuna ... (Marţi, 16 iunie 2020, 10:25)

  muscha mbanana [utilizator]

  totul e o minciuna cap-coada , vezi afirmatia lui ala de la sanatate , cum ca francezii au inasprit legile in alerta si macron anunta ca s-a renuntat la toate restrictiile !
 • -6 (14 voturi)    
  pai care e baiul ca e unu la unu (Marţi, 16 iunie 2020, 10:52)

  nash pandelica [utilizator]

  daca la terapie intesiva sunt mai putini, si parca, de pe la 270 ai ramas la170. infectare unul la unu e ok, creste imunitatea naturala in randul populatiei.
  si inca ceva, mortii at trebui lasati ...aaaa, sa moara si de bolile lor, nu numai de covid.
  in rest, este cum ne spuneau marii nostri conducatori, pe la inceput de martie. o gripa usoare.
 • +2 (12 voturi)    
  Cresterea de zilele acestea (Marţi, 16 iunie 2020, 11:20)

  adi_69 [utilizator]

  este fix urmarea aglomeratiei aberante si gestionate execrabil de catre guvern, de la granite, din primele zile de iunie. Restul e gargara.


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by