Patru pacienți care au fost infectați cu coronavirus, declarați vindecați şi în cazul cărora boala a reapărut sunt internați la Spitalul de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva" din Iaşi, potrivit managerului unității medicale, Carmen Dorobăţ. "Infecţia cu noul coronavirus ne arată noi faţete aproape în fiecare zi", afirmă medicul.

Testare coronavirusFoto: Utrecht Robin/ABACAPRESS.COM / Abaca Press / Profimedia

"Infecţia cu noul coronavirus ne arată noi faţete aproape în fiecare zi, iar noi, medicii, ne punem noi întrebări. Credem că putem vorbi de recăderi în cazul infectării cu COVID-19. La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi în momentul de faţă sunt patru pacienţi care pot fi etichetaţi drept recăderi. Ei sunt pacienţi declaraţi vindecaţi, au avut două teste negative la interval de 24 de ore, ulterior fiind pozitivi la o nouă testare. Unii au fost simptomatici, alţii au fost asimptomatici. Am observat că în general organismele imunodeprimate pot prezenta forme simptomatice de boală. Din nefericire, şi o colegă de la Suceava a avut o astfel de recădere, dar are o formă care nu pune probleme deosebite", a declarat Carmen Dorobăţ, citată de Agerpres.

Ea a spus că nu se cunosc motivele recăderii în unele cazuri de infectare cu COVID-19.

"Este un virus pe care nu îl cunoaştem. Ar trebui să răspundem la întrebări multe. Aşa cum am văzut, nu toate organismele reuşesc să elimine virusul din organism, pentru că probabil nu toate organismele reuşesc să producă o cantitate de anticorpi suficientă sau în timp util astfel încât să ducă la eliminarea virusului, şi atunci apar astfel de recăderi. Noi, infecţioniştii, ne-am mai reîntâlnit cu astfel de situaţii şi în infecţia cu virusul hepatitei B. Ca urmare, trebuie monitorizare în cazul pacienţilor cu COVID-19 din partea medicului infecţionist", a declarat dr. Dorobăţ.

Spitalul de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva" din Iaşi, care are o capacitate de cazare de 210 paturi, este centru regional unde sunt aduse pentru testare şi internate persoane confirmate cu COVID-19. Majoritatea pacienţilor cu coronavirus sunt din judeţele Suceava, Neamţ, Botoşani şi Bacău. În prezent, la Spitalul de Boli Infecţioase mai sunt disponibile opt locuri de cazare în saloane şi rezerve şi doar un loc la Terapie Intensivă.

Bilanțul oficial al cazurilor de coronavirus din România a urcat vineri la 21.404, după raportarea a 222 de infecții noi. Este a doua zi la rând când se anunță un număr de cazuri de peste 200, ieri fiind raportate 237 de cazuri noi.