Acuzate că au gestionat prost criza sanitară sau că au acționat în contratimp, guvernele se regăsesc acum pe banca acuzaților, în timp ce temeri legate de un al doilea val al infecției cu coronavirus apar în diverse țări, scrie AFP.

GreciaFoto: HotNews / C.P.

Reapariția epidemiei Covid-19 în țara în care a fost remarcat prima oară, în urmă cu șase luni? Primăria Beijingului a închis vineri două piețe și a amânat revenirea elevilor din ciclul primar la școală, după apariția a trei noi cazuri în capitala Chinei.

În Europa, premierul italian Giuseppe Conte a fost audiat vineri timp de trei ore pentru gestionarea crizei coronavirusului.

Acesta a fost audiat de procurorul din Bergamo, orașul martir din Lombardia și epicentrul epidemiei în care au murit aproape 34.000 de oameni în peninsulă, în cadrul unei anchete privind stabilirea "zonelor roșii". Guvernul central și liderii din Lombardia resping responsabilitatea în ceea ce privește progresia fulgerătoare a virusului în această regiune și saturarea sistemului sanitar.

Gestionare "lamentabilă"

Cu toate acestea, în condițiile în care Italia se pregătește să ridice ultimele restricții, majoritatea italienilor par mai mult concentrați pe reluarea meciurilor de fotbal decât pe audierea premierului.

Deoarece Juventus Torino va înfrunta AC Milan vineri, în semifinalele Cupei Angliei. Simbolic, meciul se va juca la Bergamo.

Dar nemulțumirea crește în Franța, unde 60 de plângeri au fost depuse împotriva membrilor guvernului.

Fostul ministru al Economiei Arnaud Montebourg a apreciat vineri că statul s-a dovedit "lamentabil" și că "multe dintre morți ar fi putut fi evitate dacă am fi organizat altfel gestionarea crizei sanitare".

În Marea Britanie, companiile aeriene British Airways și EasyJet au decis să atace în justiție guvernul în încercarea de a pune capăt carantinei impuse persoanelor care ajung în Regatul Unit, în apropierea sezonului estival.

Această perioadă de 14 zile, decisă luni, "va avea un efect devastator asupra turismului britanic și a economiei și va distruge mii de locuri de muncă", au pledat companiile, în momentul în care Oficiul național pentru statistică a anunțat o prăbușire a PIB-ului de 20,4% în aprilie.

"13 ani în urmă"

Regatul Unite este a doua cea mai îndoliată țară din lume, cu peste 41.000 de morți. În total, Covid-19 este considerat responsabil pentru 421.000 de morți și peste 7,5 milioane persoane infectate în 196 de țări și teritorii.

Noul epicentru al pandemiei, continentul latino-american anunță peste 74.000 de victime, dintre care peste jumătate în Brazilia, unde a fost depășit pragul de 40.000 de morți.

Pandemia "ne-ar putea aduce cu 13 în urmă", a avertizat Alicia Barcena, secretar general al Comisiei economice pentru America Latină și Caraibe (CEPALC). "Trebuie să vedem cum evităm ca această criză sanitară să nu devină o criză alimentară", a adăugat ea.

Dar nici restul lumii nu a scăpat încă de virus.

În Iran, autoritățile au cerut din nou populației să poarte măștile în public, în condițiile în care epidemia continuă să progreseze în țară, cea mai afectată din Orientul Mijlociu. În metroul din Teheran, spre exemplu, numeroși pasageri nu poartă deloc mască.

Al doilea val

În Ucraina, prima doamnă, Olena Zelenska, a anunțat vineri că a fost testată pozitiv, dar nu și soțul său, președintele Volodimir Zelenski. Cu o zi în urmă, ministrul Sănătății a evocat "cifre foarte alarmante", cu un avans de 689 noi cazuri, acuzând o relaxare prea mare.

După ce au atins un platou, Statele Unite, care au înregistrat peste 113.000 decese, se confruntă cu o creștere a cazurilor în mai multe state unde activitatea a repornit în aprilie, precum Georgia. Cu riscul de a afecta timida relansare economică observată în ultimele zile.

Cu toate acestea, "nu putem închide economia din nou", după cum a avertizat secretarul american al Trezoreriei Steven Mnuchin.

Trebuie spus că situația continuă să se îmbunătățească în Europa. Astfel, din 15 iunie, ar urma să fie ridicate restricțiile de circulație în interiorul Uniunii de către trei sferturi din statele membre.

Grecia și Spania își așteaptă turiștii

În această perspectivă, țările cele mai dependente de turism fac ochi dulci turiștilor străini. "Spania vă așteaptă", a afirmat Madridul. "Vara grecească este mai mult decât marea și soarele ... este o stare de spirit", promite Grecia.

În ciuda redeschiderii granițelor, revenirea la normalitate nu este încă totală. Astfel Fashion Week din Londra s-a deschis vineri dar, pentru prima oară, defilările sunt organizate online.

Și nu doar lumea modei este busculată de coronavirus. Între telemuncă și purtarea obligatorie a măștilor, Covid-19 a dat o lovitură dură și industriei machiajului, în special rujului.