Aplicație COVID-19 pentru telefonul mobil care să avertizeze în timp real de posibilitatea de contaminare într-o anumită zonă, dezvoltată de Spitalul Militar Central

de C.V.     HotNews.ro
Vineri, 12 iunie 2020, 11:33 Actualitate | Coronavirus


Aplicatie mobila COVID-19
Foto: Profimedia Images / Gao Jing / Xinhua
Spitalul Militar Central va implementa aplicația Coronavirus COVID-19 România, o aplicație mobilă dedicată atât membrilor comunităților epidemiologice, serviciilor de Ambulanță și SMURD, managerilor de spitale, cât și cetățenilor care vor fi avertizați, în timp real, de posibilitatea de contaminare apărută într-o anumită zonă. Aplicația „Coronavirus COVID-19 România” va realiza o hartă a distribuției spațiale a tuturor cazurilor confirmate, o statistică ce arată evoluția pe zile, informații legate de infrastructura spitalicească, densitatea populației, dar și detalii relevante ale fiecărui caz în parte.

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „dr. Carol Davila” a câștigat, cu aplicația Coronavirus COVID-19 România, concursul de proiecte inițiat recent de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, transmite Ministerul Apărării.

Aplicația, care monitorizează şi centralizează date cu privire la răspândirea virusului SARS-CoV-2 la nivel național, a fost elaborată de SUUMC (director de proiect fiind colonelul medic dr. Silviu Stanciu) în colaborare cu CERTSIGN SA. și poate contribui la limitarea contaminărilor și a numărului de cazuri apărute în comunitate.

„Coronavirus COVID-19 România realizează o hartă a distribuției spațiale a tuturor cazurilor confirmate oficial și o statistică ce arată evoluția pe zile. În plus, proiectul cuprinde informații legate de infrastructura spitalicească, densitatea populației, dar și detalii relevante ale fiecărui caz în parte”, detaliază MApN.

 • Principalii beneficiari ai aplicației sunt membrii comunității epidemiologice din Direcțiile de Sănătate Publică și din spitale, experți care vor beneficia de avantajele identificării rapide a contacților celor infectați cu COVID-19, ceea ce va conduce la facilitarea realizării anchetelor epidemiologice. În consecință, acest fapt va genera operaționalizarea unui sistem de alertă medicală timpurie (avertizare și transmitere, în timp real, a informațiilor relevante pentru fiecare cetățean).
 • De asemenea, Serviciile de Ambulanță și SMURD, Inspectoratul General al Situațiilor de Urgență, dar și consiliile județene vor putea gestiona judicios atât paturile din spitale, cât și resursele alocate acestora, fapt ce fundamentează luarea unor decizii manageriale la nivel instituțional și al autorităților publice locale și centrale, decizii adaptate realității situațiilor epidemice locale, regionale și naționale.
 • Managerii de spitale reprezintă un alt grup de beneficiari ai soluțiilor propuse, prin sprijinul pe care aplicația îl oferă în managementul decizional al resurselor umane, al dotării cu echipamente de protecție și, implicit, în bugetarea activităților specifice contextului pandemic.
 • Coronavirus COVID-19 România se adresează și cetățenilor care vor fi avertizați, în timp real, de posibilitatea de contaminare apărută într-o anumită zonă. Astfel, utilizatorul aplicației mobile poate părăsi zona respectivă pentru a evita contaminarea, având în vedere faptul că infectarea nu se face instantaneu.

MApN menționează că în competiția lansată de Ministerul Educației și Cercetării au intrat 33 de proiecte elaborate şi susţinute de instituţii de referinţă în domeniul academic şi universitar, medical sau de profil tehnic, și că a fost subsumată Planului Național de cercetare-dezvoltare și inovare pentru perioada 2015-2020 (PNCDIII), domeniu de prioritate publică “Sănătate”, Competiția Soluții 1 - „Tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate”.

„Proiectul realizat de SUUMC a avut câștig de cauză datorită analizei extrem de riguroase a stadiului actual al evoluţiei pandemiei cu noul coronavirus, identificării unei palete largi de modalităţi de aplicare şi potenţiali beneficiari/ utilizatori, identificării problemelor, definirii obiectivelor măsurabile. De asemenea, comisia de selecție a apreciat gradul de noutate şi de complexitate, metodologia și tehnicile care vor fi utilizate, instrumentele, echipamentele și soluțiile software ce urmează a fi aplicate, aspectele de etică ce vor fi implicate în cercetare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare și, mai ales, viabilitatea şi şansele de succes ale proiectului”, susține MApN.

Finanțarea și bugetul – în valoare maximă de 500.000 lei – se vor asigura prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, iar durata de realizare a Proiectului „Tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate” este de 12 luni.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3730 vizualizari

 • -2 (10 voturi)    
  Foarte util (Vineri, 12 iunie 2020, 11:38)

  Ephemeris [utilizator]

  era cazul sa apara si la noi aplicatia asta, care a aparut de multa vreme prin alte tari.
 • +5 (7 voturi)    
  peste un an? (Vineri, 12 iunie 2020, 11:52)

  mike_the_hunter [utilizator]

  La ce va folosi proiectul asta care va fi gata peste un an?
  Sunt tari unde astfel de aplicatii deja exista si sunt folosite : Franta, Italia etc.

  Peste un an sper sa nu mai avem covid , si sa aruncam banii pe fereastra, am aruncat in fond atatea bani aiurea, ce mai conteaza?
 • -3 (11 voturi)    
  hehe (Vineri, 12 iunie 2020, 12:06)

  Mazeta [utilizator]

  Cine nu își instalează această aplicație va fi plasat automat în carantină 14 zile pentru analize.
  • +1 (5 voturi)    
   Unii ar trebui plasati oricum (Vineri, 12 iunie 2020, 15:46)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   chiar daca prostia nu se transmite. Un exemplu postacii mujici care obtin exact efectul opus celui scontat.
 • 0 (2 voturi)    
  W (Vineri, 12 iunie 2020, 19:15)

  Gabr [utilizator]

  Și dacă nu doresc aceasta aplicație cam ce se poate întâmpla? Obligatorie nu o văd.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by