Spitalul dedicat COVID-19 din Arad mai are internați în acest moment doar 3 pacienți infectați cu coronavirus - două tinere asimptomatice și un pacient internat ieri, primul caz nou înregistrat după aproape 3 săptămâni, a declarat joi medicul Adrian Wiener, coordonatorul spitalului în perioada epidemiei, pentru HotNews.ro. Cu toate că pacienții infectați au fost mutați încă de acum peste două săptămâni într-un pavilion cu 5 saloane și toate circuitele necesare pentru separarea de restul spitalului, 6 secții și aproape 200 de paturi stau "absolut goale", neputând primi alți pacienți, a explicat Adrian Wiener pentru HotNews.ro.

Adrian Wiener, coordonatorul Spitalului COVID din AradFoto: Arhiva personala

De la 700 de cazuri la 3 pacienți

700 de cazuri de pacienți infectați cu COVID-19 a avut în total județul Arad, de la debutul epidemiei în România. Astăzi, în spitalul dedicat COVID-19 din Arad mai sunt internați doar 3 pacienți infectați.

Spitalul COVID din Arad este de fapt secția externă de Pneumologie a Spitalului Județean. Este o clădire de spital nouă, inaugurată în anul 2017 în cartierul Grădiște. Potrivit medicului Adrian Wiener, este vorba despre o clădire separată complet cu 113 locuri și încă una cu 80 de locuri - secții de spital, plus ambulatorii.

Echipa spitalului COVID din Arad

Înainte de a fi transformat în spital dedicat COVID-19, aici se făceau inclusiv ecografii pentru monitorizarea cazurilor oncologice, bronhoscopii pentru diagnosticul pozitiv și biopsia cancerelor pulmonare.

Acum, pacienții nu au acces nici măcar pentru consultații în ambulator, iar paturile de spital stau și ele goale.

De asemenea, secțiile de Chirurgie desemnate ca suport COVID la Arad nu au mai operat vreun pacient pozitiv de două luni, din data de 15 aprilie, mai spune Adrian Wiener.

"Sistemul de sănătate este parțial paralizat"

Ministerul Sănătății a anunțat public, în urmă cu două zile, că a cerut Direcțiilor de sănătate publică să evalueze de urgență situația în spitalele care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în vederea reluării internărilor și a intervențiilor chirugicale programate, precum și a activității în ambulatorii, pentru pacienții non-COVID.

De asemenea, un Ordin de ministru de acum două săptămâni recomandă redeschiderea activității medicale non-COVID, acolo unde situația epidemiologică permite acest lucru.

"La noi, pacienții infectați cu coronavirus sunt mutați într-un pavilion cu 5 saloane și toate circuitele de 2 săptămâni și mai bine. Sunt absolut goale 6 secții", spune medicul Adrian Wiener.

Coordonatorul Spitalului COVID din Arad, care este și senator USR, a adresat un apel autorităților, în care le cere acestora să redeschidă spitalele și afirmă că "Mii de pacienți sunt privați de asistență medicală, din cauza rezervării spitalelor pentru COVID-19. Sistemul de sănătate din România este parțial paralizat. Zeci de secții, spitale întregi stau goale așteptând decizii și avize. Altele condiționează accesul pacienților de efectuarea testelor pentru COVID-19 chiar dacă nu există nicio suspiciune de boală, chiar dacă din punct de vedere epidemiologic, acum, transmiterea comunitară este foarte redusă în majoritatea țării."

"Sunt județe, precum Aradul, care nu au mai avut vreun caz de infecție cu SARS-CoV-2 de săptămâni de zile și cu toate acestea secțiile stau goale neavând de săptămâni de zile avizul DSP pentru activitate non-COVID. Sunt pacienți cu boli cronice nedispensarizate corespunzător, boli neoplazice care evoluează, nedepistate, boli cardiovasculare cu tratamente neajustate de luni de zile, servicii medicale suspendate fără nicio rațiune epidemiologică. Lipsa de asumare, inerția, mocirla birocratică ucid, la fel ca și COVID-19", este concluzia lui Adrian Wiener.

Citește și: