​Secretarul de stat Raed Arafat spune că autorităților le este tot mai greu să le explice oamenilor că totuși există COVID-19 și că trebuie luate măsuri de protecție, în contextul teoriilor conspirației pe această temă. "Dacă e o conspirație, să înțeleagă lumea că s-a întâmplat un lucru extraordinar: înseamnă că a stat americanul, cu rusul, cu chinezul, cu japonezul, cu Europa, cu toată lumea și au făcut o conspirație împotriva populațiilor proprii. Nu a fost așa ceva", a afirmat șeful DSU.

HotNews.roFoto: Hotnews

Întrebat miercuri seară, la Digi 24, dacă acum îi este mai greu să îi explice unui român că totuși există COVID-19 și că trebuie luate măsuri de protecție, Arafat a răspuns: "Da, fără nicio discuție, și nu numai mie".

"Oamenii la cât au auzit și la cât au văzut și la câte teorii de conspirații au văzut, care toate pun sub semnul întrebării tot ce se face, sunt mulți care pun semne de întrebare legitime, dar semnele de întrebare sunt induse și mulți dintre ei cred deja aceste teorii, că de fapt nu e Covid și că noi exagerăm, că de fapt e o conspirație a lui Bill Gates, că e a nu știu cui. Eu am spus și repet pentru cei care nu m-au auzit zicând: dacă e o conspirație, să înțeleagă lumea că s-a întâmplat un lucru extraordinar. Lumea, toate puterile s-au înțeles pe un lucru. Asta înseamnă că a stat americanul, cu rusul, cu chinezul, cu japonezul, cu Europa, cu toată lumea și au făcut o conspirație împotriva populațiilor proprii. Nu a fost așa ceva”, a declarat Raed Arafat.

El a mai spus că noul coronavirus este o problemă serioasă cu care se confruntă tot mapamondul și care nu trebuie politizată, pentru că riscul pierderii încrederii populației în autorități este că, la momentul la care va fi nevoie de colaborarea oamenilor la modul real, aceasta nu va exista. "Și factura va fi foarte mare și va fi în vieți de oameni".

"Cine crede că așa ceva (o conspirație - n.r.) a fost, este imposibil. A pornit virusul, este pandemie, a fost așteptat un astfel de lucru, nu discut despre originea virusului și de toate speculațiile de acolo. Până nu avem alte probe, mergem pe ideea mutației, care a fost la fel la gripa spaniolă, acum 100 de ani aproximativ", a adăugat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.