Familii și rude ale persoanelor care și-au pierdut viața din cauza COVID-19 în Italia au depus miercuri în jur de 50 de plângeri la biroul procuraturii din Bergamo, prima acțiune legală de acest fel în peninsula în care pandemia a ucis aproape 34.000 de persoane, relatează AFP.

Cimitir coronavirusFoto: Profimedia Images/LaPresse/ddp USA

Însoțiți de avocații lor, o parte a celor din comitetul „Adevăr și Dreptate pentru Victimele Covid-19”, care are 55.000 de membri pe Facebook, au depus plângerile la parchetul din Bergamo, oraș din regiunea Lombardia, epicentrul pandemiei în Italia.

„Nu vrem răzbunare, vrem dreptate”, a afirmat Stefano Fusco, 31 de ani, unul din fondatorii grupului de Facebook. Stefano și-a pierdut bunicul în luna martie din cauza coronavirusului.

Plângerile au fost depuse în Bergamo fiindcă „acest oraș este simbolul tragediei care a afectat întreaga țară”, a explicat Stefano. Potrivit acestuia, ele arată tragediile prin care au trecut individual fiecare familie: lipsa informării, a îngrijirii sau îngrijirea medicală deficientă.

Plângerile urmează să fie studiate de procurorii care vor stabili încadrarea faptelor, dacă este cazul.

Cristina Longhini, farmacistă, și-a pierdut tatăl, Claudio, bărbatul în vârstă de 65 de ani decedând într-un spital din Bergamo.

„Tatăl meu tocmai se pensionase, era într-o formă extraordinară când a fost infectat, afirmă aceasta.

Lacrimi de sânge

Camera de primiri urgențe l-a refuzat inițial pe Claudio, motivând că acesta nu are probleme respiratorii, își amintește fiica acestuia, adăugând că la spitalul Covid-19 din oraș nu mai erau paturi libere.

„Iar când a murit, au uitat să ne sune. M-am dus în cele din urmă să îi identific trupul și cu greu mai putea fi recunoscut: cu gura deschisă, ochii umflați în afara orbitelor, cu lacrimi de sânge”, spune Cristina Longhini.

„Mi-au dat obiectele sale personale, unele cu sânge, deci contaminate, într-un sac de gunoi”, spune aceasta.

Cimitrele locale erau saturate, astfel că sicriul său a fost transportat, alături de alte zeci, cu un camion militar la o destinație necunoscută familiei, care a aflat în cele din urmă că trupul său a fost incinerat la 200 de km distanță după ce au primit un email de la firma de pompe funebre.

„Cerem dreptate pentru oamenii din Bergamo, Brescia și pretutindeni”, a afirmat președintele comitetului, Luca Fusco, adăugând că „vrem să aflăm punct cu punct cine și cum a făcut greșelile din sistemul de gestionare a urgențelor”.

„Nu depunem plângerile ca să obținem bani, vrem dreptate și, mai presus de toate, adevărul. Ambele merg mână în mână. Banii nu ne pot aduce înapoi mamele sau tații iubiți”, afirmă și Diego Federici, un alt reclamant.

Aproape 150 de plângeri suplimentare urmează să fie depuse, potrivit lui Stefano Fusco.

Citește și: