Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) atrage atenția că nu susține instalarea tunelurilor de dezinfecție pentru a limita extinderea cazurilor de COVID-19, spunând că, așa cum a transmis de altfel OMS, pulverizarea persoanelor cu dezinfectanți nu este recomandată în niciun caz, că poate fi dăunătoare și că nu reduce capacitatea unei persoane de a răspândi virusul. Reamintim că astfel de tuneluri au fost montate în zeci de școli din România, la recomandarea Ministerului Educației, în condițiile în care urmează examenele naționale, iar unitățile de învățământ sunt deschise din 2 iunie pentru elevii de clasele a VIII-a și a XII-a care vor să participe la pregătire.

Tunel de dezinfectieFoto: Hotnews

"Întrucât tot mai des s-a adus în atenția publicului utilizarea dispozitivelor denumite tuneluri de dezinfecție cu scopul limitării infecției cu COVID 19, precizăm că INSP nu susține această metodă. Conform ghidului elaborat de către Organizația Mondială a Sănătății pulverizarea sau fumigarea nu sunt recomandate nici pentru spațiile inchise nici pentru cele exterioare. În spațiile închise, în cazul în care se aplică dezinfectanți trebuie realizată, în prealabil, curățarea manuală a suprafețelor cu apă și detergent", a transmis Institutul Național de Sănătate Publică.

Potrivit sursei citate, utilizarea tunelurilor de dezinfecție care utilizează substanțe dezinfectante doar de uz extern reprezintă un risc de sănătate publică fără beneficii dovedite științific.

"Pulverizarea persoanelor cu dezinfectanți nu este recomandată în nici un caz. Această practică poate fi dăunătoare și nu reduce capacitatea unei persoane de a răspândi virusul. Pulverizarea de substanțe chimice precum clorul poate duce la iritații la nivelul ochilor și pielii, bronhospasm cauzat de inhalare și efecte potențiale gastro-intestinale precum greața și voma", mai spune INSP.

Specialiștii mai afirmă că străzile și trotuarele nu sunt considerate căi de infecție pentru COVID 19, iar dezinfectanții sunt inactivați de murdărie și deșeuri, astfel că nu este recomandată pulverizarea acestora pentru a elimina sau inactiva virusul.

De altfel, aceste recomandări se regăsesc și în ghidul elaborat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Ce spune OMS despre tunelul de dezinfecție:

1. Risc pentru populație

 • a. Utilizarea dezinfectanților de uz extern este strict limitată pentru suprafețe. Generarea aerosolilor acestor substanțe conduce la iritații la nivelul căilor respiratorii, conjunctivelor și tegumentului, precum și la efecte sistemice. Nu este permisă ingestia sau utilizarea lor externă, raportul risc beneficiu fiind net în favoarea riscului. Nu există până în prezent niciun studiu disponibil care să ateste eficacitatea pentru populație a metodei de dezinfecție externă cu ajutorul tunelului de dezinfecție.
 • b. Substanțele utilizate pentru dezinfecție cu ajutorul tunelului sunt:
 • Soluția diluată de clor:
 • Este indicată strict pentru dezinfecția suprafețelor, în diferite concentrații de lucru
 • Este iritantă pentru tegument, putând cauza dermatita de contact și reacții alergice sistemice
 • Inhalarea aerosolilor soluțiilor pe bază de clor, inclusiv în concentrații reduse (1 la 100 ppm) poate afecta căile respiratorii superioare și inferioare , conducând în timp la afectări ireversibile de tipul inflamației cronice sau fibrozei
 • Simptomatologia respiratorie în cazul inhalării substanțelor pe baza de clor poate varia de la strănut, rinoree, tușe sau dispnee
 • Prin generarea aerosolilor sau contact direct, poate cauza iritatia conjunctivelor
 • Dezinfectantii de uz medical:
 • Sunt recomandați strict pentru dezinfecția suprafețelor, în diferite concentrații de lucru
 • Pot fi nocivi atât pentru gravide, copii, pacienți cu boli cronice, cât și pentru populația generală
 • Pot avea efect asupra tegumentului, conjunctivelor, tractului respirator, sistemului nervos sau altor organe
 • Alte substanțe de uz extern (detergenți, alcool) pot fi iritante atât pentru tegument, cât și pentru conjunctive sau căile respiratorii superioare și inferioare

2. Eficacitate redusă/absentă

 • a. Sunt active doar pe suprafețe compacte, non-poroase. Pe material moale (haine) nu sunt eficace, neputând penetra corespunzător.
 • b. Timpul de acțiune necesar pentru dezinfecția suprafețelor, în cazul utilizării acestor substanțe, este superior timpului de expunere în cadrul tunelului de dezinfecție
 • c. Utilizarea acestor substanțe în concentrația virucida recomandată de producător prezintă un risc superior de apariție a efectelor adverse respiratorii, conjunctivale sau tegumentare
 • 3. Disponibilitatea unor metode dovedit eficace de prevenție a transmiterii COVID-19 și nu numai, fără efecte secundare și fără risc pentru sănătatea populației, exclud utilizarea acestor tunleuri de dezinfecție (igienă mâinilor, igienă respiratei, evitarea algomeratiei, aerisirea, etc)
 • 4. Ca urmare, utilizarea atât pentru populația generală cât și pentru personalul medical a tunelurilor de dezinfecție, ce utilizează substanțe dezinfectante doar de uz extern, reprezintă un risc de sănătate publică fără beneficii dovedite științific.

Tuneluri de dezinfecție montate în zeci de școli

Astfel de tuneluri au fost montate în zeci de școli din România, în condițiile în care urmează examenele naționale, iar unitățile de învățământ sunt deschise din 2 iunie pentru elevii de clasele a VIII-a și a XII-a care vor să participe la pregătire. Astfel de dispozitive au fost instalate în mai multe școli din sectorul 4 al Capitalei, dar și din mai multe județe, între care Olt și Suceava.

La Suceava, Primăria municipiului reședință de județ a alocat 160.800 de lei pentru cele 25 de tuneluri de dezinfecție cumpărate și instalate în școli, a scris Monitorul de Suceava.

În urma controverselor din spațiul public privind tunelurile de dezinfecție din școli, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a susținut că elevii care participă în această perioadă la pregătirea pentru examenele naţionale nu sunt obligaţi să treacă prin aceste tuneluri montate la intrările în unităţile şcolare.

El spunea că aceste tuneluri de dezinfecţie au fost achiziţionate de Primăria Suceava la solicitarea directorilor de şcoli, fiind o recomandare în acest sens în ordinul comun al miniştrilor Sănătăţii şi Educaţiei.

"În urma discuţiilor cu directorii de şcoli şi la solicitările dumnealor, Primăria Suceava a dotat aceste şcoli cu 25 de termometre non-contact şi 25 de tuneluri de dezinfecţie. Văd că sunt discuţii pe această temă. La majoritatea şcolilor din mediul urban s-au montat aceste tuneluri. Ele sunt indicate în ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei (...) Eu spun în felul următor: dacă sunt copii care nu vor să treacă prin aceste tuneluri, nu este niciun fel de problemă. Dacă sunt copii care au alergii, nu e niciun fel de problemă. Noi le-am pus la solicitarea directorilor de şcoli. Cei care vor să treacă, trec, cei care nu, mă refer la copii în mod special, nu este niciun fel de problemă, pot să-l ocolească în aşa fel încât să nu fie niciun fel de problemă", declara Lungu în 3 iunie, potrivit Agerpres.