Un elev de clasa a VIII-a de la Liceul cu Program Sportiv din Iaşi a fost confirmat cu coronavirus, fiind primul astfel de caz din România după redeschiderea şcolilor, în 2 iunie, pentru pregătirea elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a. Un al doilea caz a fost înregistrat la Gura Humorului, fiind vorba despre o elevă de clasa a XII-a.

HotNews.roFoto: Hotnews

Directorul Liceului cu Program Sportiv din Iaşi, Ilie Gheorghică, susţine că elevul şi părinţii săi ar fi fost depistaţi pozitiv după ce bunica acestuia a fost internată într-un spital.

"Copilul respectiv a venit miercuri şi joi la şcoală la pregătirea pentru Evaluarea Naţională. Bunica lui a fost la spital să se opereze şi a făcut testul COVID-19, care a ieşit pozitiv. Atunci a fost chemată întreaga familie şi vineri li s-a făcut testul. A fost pozitiv pentru toţi", a declarat directorul Liceului cu Program Sportiv, citat de Agerpres.

El a adăugat că, după confirmarea testului, a fost dezinfectată clasa unde învaţă elevul cu ajutorul unei firme specializate şi a fost anunţată Direcţia de Sănătate Publică pentru a începe o anchetă epidemiologică.

Cei 11 colegi ai băiatului care au venit la şcoală săptămâna trecută vor sta acasă şi vor face pregătire online până la sosirea rezultatelor testelor acestora la infecţia cu coronavirus.

Un al doilea elev confirmat cu COVID-19 la o școală din Gura Humorului

Un al doilea caz confirmat cu infecție cu noul coronavirus a fost înregistrat la o școală din Gura Humorului, fiind vorba despre o elevă de clasa a XII-a, care acum este internată în spital, a declarat corespondentului Mediafax Grigore Bocani, inspector general al Inspectoratului Școlar Suceava

Eleva a fost confirmată cu infecţia cu noul coronavirus în cursul zilei de luni. Fata fusese la pregătire săptămâna trecută.

"Fata ar fi luat din familie, a fost la şcoală la pregătire inclusiv vineri, a fost confirmată pozitiv ieri (luni - n.red.). Noi am luat toate măsurile pentru suspendarea cursurilor la liceul respectiv", a declarat Bocani.

Fata este internată la Spitalul Judeţean Suceava.

Sindicat: Primim foarte multe mesaje de la elevi şi profesori că nu se respectă niciun fel de reguli de distanţare fizică în școli

Reprezentanții Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași susțin, după acest caz, că primesc foarte multe mesaje potrivit cărora nu se respectă niciun fel de reguli de distanţare fizică în școli.

"Aşa cum avertizăm de mai bine de o lună de zile, ambiţia Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi Ministerului Sănătăţii de a aduce elevii la şcoală pentru pregătirea examenelor de Bacalaureat şi Evaluare Naţională, începe să producă consecinţe! Avem deja primul caz confirmat al unui elev de clasa a VIII-a care a fost prezent la şcoală pentru două zile şi inevitabil, a intrat în contact cu profesorii şi cel puţin 10 colegi. Conducerea USLIP Iaşi mai monitorizează două situaţii din două unităţi şcolare unde avem în derulare teste medicale”, arată USLIP Iaşi, într-un comunicat de presă.