Dr. Emmanuel Andre, coordonator al sistemului de urmărire a persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 din Belgia, a demisionat din funcţie, invocând complexitatea instituţională şi „lentoarea politică” din ţară.

Coronavirus BelgiaFoto: Profimedia Images

Andre, specialist în boli infecţioase, a confirmat pentru canalul RTBF informaţia în acest sens prezentată de cotidianul La Libre Belgique, subliniind că „într-o criză ca aceasta este nevoie de un sistem care funcţionează liniar astfel încât să poată fi luate decizii la momentul potrivit”, relatează Agerpres citând AFP.

El a menţionat într-o scrisoare adresată altor membri ai celulei belgiene de coordonare interfederală „Testing & Tracing” că „intensitatea slabă din momentul de faţă a epidemiei” face mai puţin necesară prezenţa sa în această echipă care acordă consiliere autorităţilor politice.

În ţara cu 11,5 milioane de locuitori, virusul a provocat potrivit autorităţilor 9.606 de decese, majoritatea în cămine de vârstnici, unul din cele mai ridicate niveluri de mortalitate din lume raportat la populaţie.

Înainte de numirea sa la finele lui aprilie drept coordonator al noii celule, Andre a fost timp de şase săptămâni unul dintre cei doi purtători de cuvânt ai autorităţilor sanitare belgiene, apărând zilnic în media pentru a se exprima despre pandemie.