Suedia, țară care în perioada pandemiei de COVID-19 a ținut deschise pub-urile, restaurantele, magazinele sau saloanele de cosmetică, a atras mulți europeni, între care și britanici, care au mers acolo ca să scape de carantină - "un soi de turism monden". Între ei s-a numărat și o româncă stabilită la Londra, care a plecat la Stockholm încă din martie ca să scape de carantină. Ea a povestit pentru BBC că s-a bucurat că a putut merge la cosmetică, la restaurant sau să viziteze insulele: "Așa face un spirit liber!". Regimul relaxat din Suedia a atras un număr tot mai mare de turiști europeni, între care britanici, care au încălcat recomandările oficiale din țările lor, ca să practice un așa-zis turism neesențial - de exemplu, în căutarea unei tunsori sau a unei beri bune și ieftine.
BBC a vorbit cu românca Oana Marcu, de 34 de ani, stabilită la Londra și care este la Stockholm încă din martie, cu actorul britanic Lewis Sycamore, în vârstă de 25 de ani, care tocmai a sosit pentru a-și vizita iubita suedeză sau cu Peter Clark, de 32 de ani, un frizer britanic din capitala suedeză care nu îi vede cu ochi buni pe turiștii ce fug de regulile mai stricte din propriile țări.
"Așa face un un spirit liber""Salut! Numele meu este Oana Marcu. Sunt din Londra. Am venit la Stockholm din 18 martie. Sunt foarte norocoasă și fericită pentru că am ales Suedia drept destinație, ca să scap de carantină. Așa face un un spirit liber", a afirmat românca, pentru BBC.
Ea a spus că s-a bucurat de cultura suedeză, s-a bucurat să exploreze orașul Stockholm. "Fie că a fost vorba de tratamente de înfrumusețare, fie de restaurante sau de vizitarea celorlalte insule, având în vedere că aici au 24.000 de insule”, a adăugat românca.
Peter Clark, britanic stabilit în Suedia de 5 ani, este frizer și povestește cum în perioada pandemiei a crescut numărul britanicilor venți în Suedia în căutarea unei frizerii.
"Numele meu este Peter. Sunt din Marea Britanie. Trăiesc aici, în Stockholm, de cinci ani. Recent, am observat cum a crescut numărul turiștilor britanici sosiți aici în căutarea unei frizerii, ca un fel de mini-vacanță din Marea Britanie în Suedia, pentru un tuns. Desigur, trebui să îi tratăm pe clienți cu un anumit respect și prietenie, să îi facem să se simtă bineveniți, dar în sinea ta știi că ei ocolesc legi și reguli, venind aici pentru o tunsoare. Te simți destul de ciudat să vezi că unii oameni călătoresc profitând de libertatea relativă pe care o avem noi în Suedia, în timp ce eu nu pot călători în Marea Britanie, pentru a-mi vedea prietenii și familia", a spus frizerul britanic stabilit în Suedia.
"Un soi de turism monden"
Johan Markstrom, client al frizerului, vorbește despre "un soi de turism monden, un moft pe care îl poți face în criza coronavirus".
"Nici măcar nu știu cum ajung acești oameni aici. Dar pot înțelege că atunci când trăiești într-o societate mult mai restrictivă decât cea din Suedia, oamenii o iau razna. Ești ca și prins în capcană, nu poți ieși la restaurant, nu poți merge la frizer. Așadar, într-un fel, înțeleg de ce ar călători unii", afirmă el.
Asadar, ca sa va epilati, puteti s-o faceti super ok si acasa, nu e neurochirurgie! :))) In plus e si mult mai ieftin.... :)
Asadar, puteti sa va pastrati voiciunea interioara, precum si libertatea (in special cea de miscare) si daca stati acasa! :))))
Ce mai demonstratie de "spirit liber"..sa te sustragi unor reguli care, de bine de rau, te feresc pe tine si pe ceilalti de un rau mult mai mare decat a nu-ti mai vedea coafeza o luna-doua...
PS: Era vorba de cerebelul cormoranului, nu al doamnei.
Sau poate un Corneliu Coposu, indurand la Sighet cu stoicism (asa cum de altfel a si facut-o), in frig, in asteptarea zilei in care sa fie epilat?
Sau un Antonescu, incarcerat la Jilava, marturisindu-i mamei sale: "Daca mor, este pentru ca am sprancenele ca mararul. De-ar fi sa reincep, as face la fel, tot cu ceara."
Si astfel iti dai seama ce face privatiunea de libertate din om. Sa nu poti vizita insule este ca si cum te-ar duce direct la Canal.
mai ales pentru cei cu fire vulcanica.
Medicii nu isi explica de ce o persoana tanara ca ea are o forma atat de grava din "banala gripa". De asemenea, surse medicale afirma ca si ficatul si creierul spiritului liber au fost afectate de covid.
Pe retelele de socializare, oamenii vigilenti si bine informati dezbat daca in cazul spiritului liber Oana Marcu este vorba despre o conspiratie a lui George Soros sau a lui Bill Gates. Parerile - bine si just argumentate - sunt impartite.
Acuma pe bune, ii facem reclama unei inconstiente care mai bine moare decat sa renunte la salonul de cosmetica! :)))) Mare, mare spirit liber, ce sa povestec? :)))
Legile GB au permis deplasările? Au permis.
Legile suedeze au permis ca persoane din alte țări să intre în țară? Au permis.
Și atunci ce problemă au cei cu mentalitate de sclav cu faptul că o persoană a ales să se mute - temporar - dintr-o țară în alta, respectând legile ambelor țări?
Da, era de lauda daca se ducea sa isi vada o ruda aflata in suferinta, sau sa isi salveze copilul sau sa ajute pe cineva. Dar doamna a ales totusi coaforul.
Iar tu nu faci decat sa confirmi ca noi, cei care nu mergem la coafor suntem niste sclavi. In timp ce tu si cu ea meritati o statuie. Fireste, cu coc!
Presupun ca niste oameni adevarati, caractere puternice - ca dvs. de pilda - daca erati intervievat de BBC, ii bagati in bip-bip-bip de jurnalisti idioti.
Hic sunt leones are PERFECTA dreptate - femeia asta nu pare sa fi incalcat nicio lege si n-ar trebui sa fie nimeni in masura sa decida in numele ei care sunt motivele acceptabile si care nu pentru a calatori intr-o alta tara. Calatoreste ca asa vrea ea - probleme, Gogule?!?
Sunt uluit cat de multi par sa duca dorul vremurilor cand trebuia sa te chinui ani de zile ca sa "prinzi" o excursie in Bulgaria sau in Ungaria - RDG era un vis aproape de neatins.
@Crup. In locul dvs, nu mi-as pierde vremea sa caut o astfel de stire. Pana una-alta, UK, cu toata carantina, sta mai prost decat Suedia la capitolul Covid. Asa ca fata asta, daca i-ar pasa - bravo ei ca nu-i pasa - ar putea argumenta ca a fugit in Suedia ca sa scape de amenintarea Covid, mult mai mare in Londra decat pe unde o haladui ea in Suedia.
Mai terminati naibii o data cu pretentia de a dicta tuturor cum trebuie sa traiasca, ce au voie sa faca si ce nu. S-a umplut lumea de inchizitori virtuali.
Da, pentru o parte din oameni mersul la coafor valorează mai mult decât vizitarea rudelor aflate în suferință, pentru că un păr care stă nașpa le afectează umanitatea LOR pe când starea de sănătate a unei rude este determinată de factori externi, controlați și controlabili de către ALȚII. Sigur că, la nivel de morală, unele fapte sunt bune pe când altele sunt mai puțin bune, însă morala reprezintă un criteriu de evaluare personal pe când legea - despre care am admis că a fost respectată - reprezintă criteriul obiectiv după care societatea trebuie să cântărească faptele altora.
Eu nu fac judecăți aici, sunt doar un spirit la fel de liber care încearcă să explice și altor oameni ce înseamnă libertatea.
Libertatea reprezintă capacitatea de a alege să faci ceea ce poți face sau a alege să te abții de la a face ceea ce poți face; înseamnă să nu fii constrâns în alegerile tale decât de propria conștiință.
„Daca faci tot ce vrei inseamna ca esti rob (sclav)”
Aceasta îmi pare cea mai mare prostie pe care am citit-o luna aceasta (și am avut ocazia să citesc multe prostii), pentru că „voința” este o funcție psihică aflată sub controlul meu, deci eu sunt cel care alege ce să voiesc și ce să nu voiesc (or dacă aceasta înseamnă pentru tine să fii sclav, să știi că în cadrul acestei discuții eu sunt cel mai mare sclav din lume).
Dacă ai impresia măcar pentru o secundă că viața ta depinde de faptele altora și că tu ești responsabil cumva pentru alegerile altor persoane, nu ai înțeles ce înseamnă libertatea.
#showComment#showComment
“Libertatea ta se termină acolo unde începe libertatea celuilalt!” - John Stuart Mill, părintele filozofiei utilitariste. Poate te lasa egoul sa intelegi ca nu esti singur pe lume si nu poti folosi libertatea ca un pretext pentru a te pune pe tine insuti mai sus decat binele comun. Daca libertatea unuia de a se plimba dupa cum ii arde lui, zadarniceste eforturile altora de a rezolva o problema, atunci ma ca *** pe libertatea lui de miscare. E multa ipocrizie la mijloc, ca acest spirit liber, caruia ii arde buza de o coafura, ghici la cine se va ruga sa o scape cu viata? Fix la acei oameni care au fost in linia 1, care si-au neglijat familia, care s-au izolat de cei dragi, care au facut sacrificii mai mari decat a sta cu parul necoafat.
Asa ca, te rog, sa ne mai spui, tu spirit liber, ce importanta e libertatea de a te gandi numai la tine intr-o situatie exceptionala.
Asa ca, preventiv, mai bine imi largesc eu limitele "libertatii mele" iar el sa se descurce cu a lui! :P
Sloganul acesta IDIOT, care e folosit din ce in ce mai mult in ultima vreme, de diversi spalatori (sau spalati) pe creier, e IDEAL pentru instituirea unei dictaturi! >:
#showComment
Cu ce a încălcat doamna în cauză libertățile altora și cum te-a împiedicat plimbarea dumneaei să-ți rezolvi problemele?
#showComment
Daca nici ei, spuneti-mi mie unde-i gradina cu pricina, ca-mi plac morcovii proaspeti, crescuti in pamant. Platesc cinstit - cu cardul, ca doar n-o sa va expun riscului apocaliptic de-a atinge bani de metal, hartie, plastic sau din ce-s ei facuti.
Poate asta va domoleste putin supararea si frustrarea ca inca mai exista oameni pe lumea asta care indraznesc sa traiasca altfel decat credeti dvs. de cuviinta.
Altfel, recunosc ca va invidiez ca aveti din ce trai fara sa munciti, doar privind morcovii cum cresc. Cei mai multi dintre ceilalti nu au acest privilegiu - si descopera acest lucru in mod neplacut, pe masura ce restrictiile de tot felul se prelungesc pe termen nedeterminat.
PS: gradina e in spatele casei. De card nu aveti nevoie pentru ca vi-i dau gratis.
Iar echipa Hotnews este și ea liberă să dedice pagini întregi morcovilor sau pur și simplu să-i ignore.
Dar deh, Oana e spirit liber si nu ii pasa de regulile tarii in care locuieste. Si nu, sa mergi la salon nu e strictul necesar. Oricine poate gasi portite, dar daca mergeti intr-o tara, respectati regulile de acolo!
CINE naiba are dreptul sa stabileasca ce-i "strict necesar" pentru altii?! Visul paranoicilor!
Io-s SATULA de vremurile alea in care Cineva stabilea ce-i "strict necesar" pentru romani!
Nevoia de a avea parul aranjat in ciuda restrictiilor ( eu personal m-am ras pe cap in lipsa de alternative) se traduce in mandrie, orgoliu. Nevoia de a puncta la final ca ea e un spirit liber, la fel, e o dovada de mandrie si orgoliu. Cine mai e ca ea?
In astfel de situatii, desi crestineste vorbind nu e in regula, nu-ti poti dori decat sa o vezi cu covidul in nas, dar nu pentru ca si-a aranjat parul, ci pentru ca s-a laudat cu asta.