Suedia, țară care în perioada pandemiei de COVID-19 a ținut deschise pub-urile, restaurantele, magazinele sau saloanele de cosmetică, a atras mulți europeni, între care și britanici, care au mers acolo ca să scape de carantină - "un soi de turism monden". Între ei s-a numărat și o româncă stabilită la Londra, care a plecat la Stockholm încă din martie ca să scape de carantină. Ea a povestit pentru BBC că s-a bucurat că a putut merge la cosmetică, la restaurant sau să viziteze insulele: "Așa face un spirit liber!".

romanca plecată din UK in Suedia ca să scape de carantinăFoto: Captura

Regimul relaxat din Suedia a atras un număr tot mai mare de turiști europeni, între care britanici, care au încălcat recomandările oficiale din țările lor, ca să practice un așa-zis turism neesențial - de exemplu, în căutarea unei tunsori sau a unei beri bune și ieftine.

BBC a vorbit cu românca Oana Marcu, de 34 de ani, stabilită la Londra și care este la Stockholm încă din martie, cu actorul britanic Lewis Sycamore, în vârstă de 25 de ani, care tocmai a sosit pentru a-și vizita iubita suedeză sau cu Peter Clark, de 32 de ani, un frizer britanic din capitala suedeză care nu îi vede cu ochi buni pe turiștii ce fug de regulile mai stricte din propriile țări.

"Așa face un un spirit liber"

"Salut! Numele meu este Oana Marcu. Sunt din Londra. Am venit la Stockholm din 18 martie. Sunt foarte norocoasă și fericită pentru că am ales Suedia drept destinație, ca să scap de carantină. Așa face un un spirit liber", a afirmat românca, pentru BBC.

Ea a spus că s-a bucurat de cultura suedeză, s-a bucurat să exploreze orașul Stockholm. "Fie că a fost vorba de tratamente de înfrumusețare, fie de restaurante sau de vizitarea celorlalte insule, având în vedere că aici au 24.000 de insule”, a adăugat românca.

Peter Clark, britanic stabilit în Suedia de 5 ani, este frizer și povestește cum în perioada pandemiei a crescut numărul britanicilor venți în Suedia în căutarea unei frizerii.

"Numele meu este Peter. Sunt din Marea Britanie. Trăiesc aici, în Stockholm, de cinci ani. Recent, am observat cum a crescut numărul turiștilor britanici sosiți aici în căutarea unei frizerii, ca un fel de mini-vacanță din Marea Britanie în Suedia, pentru un tuns. Desigur, trebui să îi tratăm pe clienți cu un anumit respect și prietenie, să îi facem să se simtă bineveniți, dar în sinea ta știi că ei ocolesc legi și reguli, venind aici pentru o tunsoare. Te simți destul de ciudat să vezi că unii oameni călătoresc profitând de libertatea relativă pe care o avem noi în Suedia, în timp ce eu nu pot călători în Marea Britanie, pentru a-mi vedea prietenii și familia", a spus frizerul britanic stabilit în Suedia.

"Un soi de turism monden"

Johan Markstrom, client al frizerului, vorbește despre "un soi de turism monden, un moft pe care îl poți face în criza coronavirus".

"Nici măcar nu știu cum ajung acești oameni aici. Dar pot înțelege că atunci când trăiești într-o societate mult mai restrictivă decât cea din Suedia, oamenii o iau razna. Ești ca și prins în capcană, nu poți ieși la restaurant, nu poți merge la frizer. Așadar, într-un fel, înțeleg de ce ar călători unii", afirmă el.