Eșecul Marii Britanii de a impune carantina națională mai devreme pentru a opri răspândirea coronavirusului a costat multe vieți, a spus unul dintre consilierii științifici ai guvernului, relatează Reuters.

Coronavirus Marea BritanieFoto: Martyn Wheatley / Zuma Press / Profimedia

Marea Britanie este una dintre cele mai grav afectate țări din lume, cu un bilanț al deceselor de peste 50.000, potrivit unui bilanț Reuters bazat pe surse oficiale.

Criticii - cadre medicale, oameni de știință și parlamentari - spun că guvernul a greșit în răspunsul său la pandemie prin faptul că a impus măsuri cruciale - precum carantina națională și protejarea bătrânilor din aziluri- prea lent.

În ciuda rezervei unora dintre consilierii științifici, guvernul relaxează acum restricțiile care au blocat economia de pe 23 martie.

Întrebat într-un interviu la BBC TV despre regretele pe care le are cu privire la modul în care a fost manageriată epidemia, John Edmunds, membru al Grupului de consiliere ştiinţifică pentru situaţii de urgenţă, a spus: ”Ar fi trebuit să intrăm în carantină mai devreme”.

”Cred că a costat multe vieți”, a adăugat el.

Ministrul Sănătății, Matt Hancock, a spus la BBC că nu este de acord cu Edmunds: ”Nu. Cred că am luat deciziile corecte la timpul potrivit”.

Edmunds a mai spus că ”în mod clar nu s-a terminat, mai este cale lungă”.