Pasionată de noua tehnologie, Estonia a dezvoltat o aplicație denumită „pașaport imunitar”, care permite oamenilor care au dezvoltat anticorpi să dovedească angajatorilor, de exemplu, sau altora cu privire la riscul scăzut pe care îl reprezintă în răspândirea coronavirusului, relatează AFP.

CoronavirusFoto: Vanessa Carvalho / Shutterstock Editorial / Profimedia

Această țară nu este singura care explorează potențialul unui asemenea pașaport, deși oficialii din sănătate de la nivel global și experții au avertizat cu privire la acuratețea testelor anticorpi.

Aplicația pașapoartelor imunitare este testată luna aceasta și a fost dezvoltată de firmele Transferwise și Guardtime în cooperare cu specialiști din sănătate de la organizația Back to Work.

”Aplicația creată poate furniza datele necesare școlilor și angajaților pentru a lua decizii”, a spus pentru AFP cofondatorul TransferWise, Taavet Hinrikus.

”Cu toate acestea, înainte de a fi adoptată folosirea, trebuie să ajungem la un consens cu privire la imunitatea în fața Covid-19”, a spus acesta.

Aplicația permite utilizatorilor să acceseze rezultatele testelor Covid-19 pentru o oră după ce și-au dovedit identitatea. De asemenea, pot împărtăși rezultatele cu alții folosind codul QR care expiră după un minut.

Dezvoltatorii spun că acest lucru asigură că rezultatele privind imunitatea sunt la zi și protejate de împărtășirea neautorizată.

În viitor, utilizatorii vor putea să aibă acces la datele privind vaccinarea în același mod.