Virusul se răspândește la „viteză redusă”, a estimat vineri profesorul Jean-François Delfraissy, președintele Consiliului Științific din Franța, doar 1.000 de noi cazuri fiind înregistrate în fiecare zi iar creșterea zilnică a bilanțului infecțiilor a ajuns la 1,5%, cel mai scăzut nivel de la izbucnirea pandemiei pe teritoriul francez, relatează Les Echos.

Paris, parcuri redeschiseFoto: Alfonso Jimenez / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Putem afirma în mod rezonabil că epidemia este sub control”, a afirmat Delfraissy la canalul de radio France Inter.

Profesorul de medicină a reiterat ceea ce membrii Consiliului Științific au scris în opiniile prezentate în documentul privind scenariile posibile după ridicarea măsurilor de carantină publicat joi: cel mai probabil scenariu este și cel mai fericit, epidemia intrând în „remisie” în Franța.

Virusul se răspândește la „viteză scăzută”, doar 1.000 de noi cazuri fiind înregistrate în fiecare zi comparativ cu 8.000 înainte de implementarea măsurilor de carantină.

Numărul de noi cazuri confirmate prin testare virologică a scăzut la 3.520 între 25 și 31 mai iar creșterea zilnică a bilanțului infecțiilor a ajuns la 1,5%, comparativ cu 4% la jumătatea lunii mai.

Săptămâna trecută doar 1.738 de persoane au fost internate în spital cu COVID-19 iar numărul celor care au ajuns în secțiile de terapie intensivă a scăzut la 226.

Cu toate acestea 150 de focare au fost depistate în țară în 2 iunie, lucru care trebuie să îndemne la vigilență, avertizează Delfraissy, adăugând însă că acesta este și un semn că sistemul de urmărire a contactelor și izolarea funcționează.