Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a explicat miercuri seară, într-o emisiune la Digi24, care sunt cele două categorii de persoane infectate cu Covid-19 dar asimptomatice, ce se întâmplă cu fiecare categorie și cum vor reveni aceste persoane în familie și, implicit, în societate.

Alexandru RafilaFoto: AGERPRES

„Trebuie să lămurim oamenii. Noi avem două categorii de persoane care sunt asimptomatice. Cei care sunt diagnosticați întâmplător, iar atunci sunt internați și urmăriți până când au două teste negative. O a doua situație este reprezentată de persoanele care au avut forme ușoare sau medii de boală, se vindecă, devin asimptomatici fiind în spital și unii dintre ei rămân pozitivi chiar o perioadă îndelungată de timp, mult peste cele câteva zile la care ne-am aștepta în mod obișnuit să dispară virusul”, a afirmat Rafila la postul Digi24.

Ce facem cu aceste persoane? „Încep cu a doua categorie. Există o opinie care este fundamentată de niște studii științifice, pentru că opiniile care sunt doar asumate fără să existe în spate o fundamentare bazată pe evidențe nu cred că trebuie să le discutăm. Aceste persoane, probabil în viitorul nu foarte îndepărtat, vor putea fi externate după un număr de zile în care ele sunt asimptomatice după boală. Pentru că aceste studii la care fac referire demonstrează că particulele virale pe care le elimină prelungit aceste persoane nu mai sunt infectante, ci sunt practic fragmente de virus eliminate în timpul perioadei de convalescență, care la unii este mai lungă”, a explicat șeful Societăţii Române de Microbiologie.

  • „Așteptăm poziția OMS. Ministerul Sănătății va decide cum este mai bine”

„Rămâne să vedem dacă vor fi trimise în izolare sau vor fi considerate sănătoase. Este o schimbare importantă, dar repet, nu ne hazardăm. Așteptăm să avem la dispoziție tot ce s-a publicat până în momentul de față, așteptăm un document cu poziția OMS, la care se lucrează exact în aceste zile și cred că va fi disponibil până la sfârșitul acestei săptămâni, încât să putem să dăm o recomandare – Ministerul Sănătății decide cum este mai bine”, a completat Rafila.

Despre prima categorie a persoanelor asimptomatice, cele care sunt descoperite întâmplător și care sunt internate în spital pentru o perioadă variabilă, în funcție de negativarea celor două teste consecutive, Alexandru Rafila explică:

„Dacă sunt negative fac posibilă externarea și considerarea pacientului ca fiind vindecat. Este adevărat că în unele țări se recomandă izolarea la domiciliu a acestor persoane și menținerea lor sub observație medicală. Alte state au procedat altfel, au pus aceste persoane asimptomatice în spații tampon. Adică nu în familie, ci într-un spațiu dedicat, în hoteluri de obicei. În regiunea Veneto din Italia s-a făcut acest lucru. Au mutat acolo atât persoanele asimptomatice descoperite accidental, cât și persoanele devenite asimptomatice în urma tratamentului din spital și s-a observat că lucrurile au fost ținute sub control mai bine în Veneto decât au fost ținute în regiunea vecină Lombardia, unde trimiterea acestor persoane asimptomatice la domiciliu a dus la apariția unor cazuri secundare în randul familiei. Deci există diverse abordări ale problemei”.