Austria nu va redeschide deocamdată granița cu Italia, a anunțat ministrul de externe Alexander Schallenberg. „Ne deschidem către șapte țări vecine și nu vor mai exista controale, la fel ca înainte de criza de coronavirus. Datele nu o permit, în schimb, cu Italia, dar intenționăm să redeschidem cât mai curând posibil”, a declarat ministrul în cadrul unei conferințe de presă, potrivit agenției italiene ANSA, citată de Rador. „Nu este o decizie împotriva Italiei”, a subliniat însă Schallenberg.

Granita ItaliaFoto: Maule/Fotogramma/Ropi / Zuma Press / Profimedia

Guvernul austriac va efectua, săptămâna viitoare, o nouă evaluare cu privire la o posibilă deschidere către Italia, a anunțat Schallenberg. „Vedem că situația din Italia s-a îmbunătățit mult și că unele regiuni, precum Tirolul de Sud, au date bune despre COVID-19”, a adăugat ministrul austriac de externe. Prin urmare, Viena va evalua „serios” propunerea venită din partea autorităților de la Bolzano de a permite călătoriile în unele regiuni italiene.

„Obiectivul rămâne deschiderea către Italia, imediat ce datele o vor permite”, a concluzionat ministrul Schallenberg.

„Individualismul încalcă spiritul comunitar și afectează Europa și piața unică”, ar fi spus ministrul Luigi Di Maio în timpul unei întâlniri cu staff-ul său, în urma deciziei Vienei de a menține încă închisă granița cu Italia. Miercuri după-amiază va avea loc un apel telefonic cu omologul austriac. Totuși, ministrul Di Maio este încrezător că povestea, în următoarele zile, va putea evolua pozitiv pentru Italia.

Citește și: Italia nu va accepta să fie tratată ca o colonie de leproși, spune ministrul de externe italian